Jucăm cu islandezii! Ce șanse avem în primul baraj spre Euro 2020

Foto: Pixabay

Spulberată de Suedia și Spania în ultimele două ieșiri în lume, naționala de fotbal a României încearcă să-și spele imaginea în ”re-calificările” Euro 2020.

Tricolorii vor întâlni, în deplasare, Islanda, în 26 martie 2020. Dacă va câștiga în îndepărtatul Reykjavik, unde pornește ca outsider clar, nordicii fiind redutabili pe teren propriu în ultimul deceniu, echipa României va juca pentru un loc la turneul final din vară fie în Bulgaria, fie în Ungaria.

Pentru a ajunge însă a ne măsura forțele cu vecinii, trebuie mai întâi să îi batem pe islandezi, care au făcut senzație la Europene, în urmă cu patru ani, și s-au calificat și la ultimul Campionat Mondial.

Confruntările fotbalistice cu islandezii au fost mereu interesante pentru români.

La nivel de naționale ne-am întâlnit doar de două ori. Ne-am întâlnit în preliminariile Cupei Mondiale din 1998, unde România a fost prima națională europeană calificată și cap de serie la turneul final (n.r. – Ce vremuri!). Tricolorii, cu Hagi, Gică Popescu, Dan Petrescu și compania, au câștigat atunci, de două ori, cu 4-0.

E drept, islandezii nu erau prea interesați de fotbal în acea vreme, tinerii preferând mai mult handbalul.

Chiar și așa, în ultimii ani, cu un management al resurselor extrem de eficient, sub ghidajul unor oameni de fotbal de o înaltă calitate, precum suedezul Lars Lagerback, islandezii au crescut de la an la an, jucătorii lor au început să ajungă în campionate tot mai puternice, devenind nume consacrate în campionatele din Anglia, Germania sau Rusia.

Islandezii, care au în echipă jucătri precum Finnbogason, de la Augsburg, sau Sigurdsson, de la Everton, au terminat pe locul 3 în grupa de calificare la Euro, după Franța și Turcia.

Fotbalul nu este chiar o prioritate pentru islandezi, care ocupă o insulă îndepărtată în nordul Atlanticului. În urmă cu o jumătate de secol, Islanda pierdea cu 14-2 un meci cu Danemarca.

De cealaltă parte, fotbalul românesc, cândva o forță de temut, atât la nivel de club, cât și de echipă națională, a involuat în ultimii ani. Jucătorii români ajung greu în campionatele de top ale Europei, iar criza de identitate a echipei este tot mai adâncă.

Până în martie, naționala României trebuie să strângă rândurile, altfel o înfrângere în Islanda pare foarte probabilă.