Joe Biden a preluat conducerea într-un stat cheie

FOTO: Wikimedia Commons
FOTO: Wikimedia Commons

Numărătoarea voturilor din SUA, pentru a se stabili cine este viitorul președinte, încă nu s-a încheiat. Joe Biden este mai aproape de a obține cele 270 de voturi electorale, votul popular nefiind luat în calcul. Potrivit Washington Post, în acest moment, Joe Biden are 253 de voturi, iar Donald Trump – 214, însă situația s-ar putea schimba în funcție de rezultatele din ultimele șase state, în care nu s-a încheiat numărarea voturilor.

Joe Biden a preluat conducerea în statul Georgia, un stat absolut esențial pentru Donald Trump în aritmetica electorală. Fostul vicepreședinte conduce acum în acest stat cu puțin peste 900 de voturi. Dacă pierde Georgia, Donald Trump nu mai are nicio șansă să câștige în Colegiul Electoral, singura lui șansă fiind să câștige restul statelor și să fie ales, apoi, cu ajutorul delegațiilor statelor din Camera Reprezentanților.

Președintele Donald Trump a ieșit joi după-amiază să facă o declarație publică de la Casa Albă, pentru prima dată după noaptea alegerilor americane. Cu o mină întunecată, el a citit timp de aproape 15 minute un text – ceea ce nu-i este caracteristic – în care a denunțat tenative de a-i fi „furată” victoria și a anunțat o îndelungată bătălie în justiție. A plecat apoi fără a răspunde întrebărilor jurnaliștilor.

Situația este tensionată și printre americanii de rând. Poliția din Philadelphia a anunțat că anchetează un presupus plan de atac asupra centrului electoral în care se numără voturile. E vorba de o zonă în care voturile au arătat majorități covârșitoare pentru Joe Biden și în defavoarea lui Donald Trump.

Polițiștii au primit informația conform căreia un vehicul de tip Hummer, având la bord oameni înarmaţi venea din statul Virginia cu intenţia de a ataca acest centru. Forţele de ordine au reţinut cel puţin un bărbat şi au confiscat o armă şi vehiculul Hummer.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.