Jocurile Olimpice de Iarnă: Tot ce trebuie să știi despre Pyeongchang 2018

Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang 2018
Jocurile Olimpice de Iarnă. Foto: Pyeongchang 2018

O nouă ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă debutează în 9 februarie, la Pyeongchang, în Coreea de Sud. România va fi reprezentată de 27 de sportivi la întreceri, însă șansele lor de a obține medalii sunt foarte mici.

Dacă la Jocurile Olimpice de Vară, sportivii români au adunat în total 306 de medalii, în istoria participărilor la cea mai importantă competiție destinată sporturilor de iarnă, tricolorii au cucerit o singură medalie, de bronz, în urmă cu o jumătate de secol.

Echipajul de bob format din Ion Panțuru și Nicolae Neagoe s-a clasat pe locul 3 la Grenoble, în Franța.

La Pyeongchang 2018, România va fi reprezentată, atât în concursurile masculine, cât și în cele feminine, de schi alpin, biatlon, bob, schi fond, sanie și skeleton, în timp ce Dana Haralambie va fi singura româncă prezentă în competiția olimpică de sărituri cu schiurile, iar Alexandra Ianculescu va lua startul în proba de 500 de metri la patinaj viteză.

La schi alpin, Alexandru Barbu și Ania Monica Caill vor lua startul la slalom și slalom uriaș, eterna Eva Tafalvi (39 de ani) va concura în proba feminină de biatlon, în timp ce Cornel Puchianu, Nicolae Faur, George Buta, Gheorghe Pop și Marius Ungureanu vor concura în competiția masculină.

Ceilalți reprezentanți ai României la Pyeongchang 2018

Bob: Maria Adela Constantin şi Andreea Grecu (bob-2), Mihai Cristian Tentea şi Nicolae Ciprian Daroczi (bob-2), Dorin Alexandru Grigore, Florin Cezar Crăciun, Levente Bartha (bob-4), Beatrice Puiu (rezervă), antrenori Paul Neagu (bob-2 – feminin), Iulian Daniel Păcioianu (bob-2 – masculin), Silviu Dan Scurtu (bob-4);
Schi fond:  Alin Florin Cioancă, Paul Constantin Pepene, Timea Lorincz – antrenori Carlo Zoller şi Constantin Daniel Borca;
Sanie: Raluca Strămăturaru (simpu feminin), Valentin Creţu, Andrei Turea (simplu masculin), Cosmin Atodiresei, Ştefan Muşei (dublu masculin) – antrenori Eugen Teodor Radu (sanie dublu), Alexandru George Comşa (sanie simplu);
Skeleton: Maria Marinela Mazilu, Dorin Dumitru Velicu – antrenor Delia Ivas.

Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang 2018

Orașul Pyeongchang este situat la 125 de kilometri distanță de capitala sud-coreeană Seul și a câștigat dreptul de a organiza Jocurile în urmă cu șapte ani, când a învins candidaturile orașelor Munchen, Germania, și Annecy, Franța.

Va fi pentru a doua oară când Jocurile Olimpice sunt organizate în Coreea de Sud, după întrecerile de vară de la Seul, în 1988. Ceremonia de deschidere va fi organizată pe un Stadion Olimpic temporar, cu capacitatea de 35.000 de locuri.

Primele probe au loc în 8 februarie, în timp ce Jocurile vor fi deschise în 9 februarie. Ceremonia de închidere va avea loc în 25 feburarie.

Finala turneului masculin de hochei pe gheață se va disputa în ultima zi de concurs, în timp ce probele de sanie, sărituri cu schiurile și biatlon vor fi organizate noaptea. Pyeonchang este cu 7 ore înaintea înaintea Bucureștiului.

Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang 2018

Vor exista câteva noutăți la această ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă. Vor fi probe noi de snowboarding și schi acrobatic, în timp ce pe gheață vor fi organizate întreceri de patinaj viteză cu start în masă și curling dublu-mixt.

La competiția din Coreea de Sud vor fi puse în joc 102 de titluri olimpice. Mascota competiției este un tigru alb numit Shoohorang. ”Tigrul este strâns legat de cultura și mitologia coreeană, fiind o figură prezentă în legendele locale și un simbol al încrederii, puterii și protecției”, precizează site-ul competiției.

Va fi cea de-a 23-a ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă, care au debutat în 1924, la Chamonix. Următoarea ediției, în 2022, se va disputa tot în Asia, la Beijing.