Job cu 6.000 de euro salariu. Cât costă un curs de pilot și ce condiții trebuie îndeplinte

FOTO: imcockpit/Pixabay.com
FOTO: imcockpit/Pixabay.com

România ar mai avea nevoie de 300 de piloți. Un copilot are un salariu care pornește de la 3.000 de euro, iar un comandant câștigă dublu. Un curs de inițiere, care durează 2 ani, costă în jur de 50.000 de euro.

După această școală devii pilot, însă mai ai nevoie de o specializare pe un anumit model de aeronavă.

Pentru a se specializa, un pilot mai are nevoie de încă cel puțin 300 de ore de specializare. La final, costurile ajung la aproximativ 80.000 de euro.

Potrivit adevarul.ro, printre operatorii aerieni care plătesc cel mai bine se numără Lufthansa, Sas Scandinavian, Condor, TUifly, KLM, sau Easyjet. Un comandat pe o aeronava a uneia dintre acești operatori aerieni câștigă peste 100.000 de euro pe an.

Cel mai mare salariu este oferit de KLM, acolo unde cel mai bine plătit pilot câştigă chiar şi peste 250 000 euro pe an.

Cel mai mic salariu pentru un pilot pe o linie comercială începe de la 36 000 euro pe an şi este oferit de Wizz Air. La Tarom, un comandant este plătit cu aproximativ 48.000 de euro pe an, plus 90 de euro pentru fiecare cursă externă.

Cei care se înscriu la o școală de pilotaj trebuie să dețină certificat medical clasa I, diplomă de bacalaureat și să aibă cunoștințe temeine de limba engleză, matematică și fizică.

La absolvirea cursurilor se susțin examene teoretice și practice pentru obținerea licenței ATPL (airlines transport pilot license).

Aceasta este valabilă șapte ani, perioadă în care pilotul trebuie să acumuleze minim 1.500 de zbor. În caz contrar, își pierde licența.

FOTO: imcockpit/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.