Jandarmeria „se apară” cu imagini de la televiziunea de propagandă a Rusiei. Iată dovezile

Reprezentanții Jandarmeriei au revenit astăzi cu două clipuri pe rețeaua socială Facebook. În primul este prezentată „succesiunea evenimentelor și a agresiunilor”.

„Având în vedere speculațiile din spațiul public referitoare la intervenția jandarmilor din data de 10 august a.c., vă prezentăm succesiunea evenimentelor și a agresiunilor repetate asupra forțelor de ordine”, scriu reprezentanții Jandarmeriei și prezintă următorul clip:

La scurt timp, Jandarmeria revine cu încă un colaj. „În continuare vă prezentăm modul de intervenție al forțelor de ordine publică din Uniunea Europeană și Statele Unite, în situații de restabilire a ordinii de drept”:

După cum se poate observa în clip, au fost culese imagini din Austria, Germania, Franța, Belgia, Spania și Statele Unite. Este vorba despre intervenții ale forțelor de ordine la proteste care au avut loc în ultimul an.

Peste 2.400 de comentarii au apărut în câteva zeci de minute de la postarea clipului. Cei mai mulți atrag atenția că oamenii legii nu-i lovesc pe cei care sunt cu mâinile sus. Cea mai dură intervenție este a jandarmilor spanioli, în timpul referendumului pentru separarea Cataloniei de Spania, însă imaginile au devenit virale și au fost critici din toată Europa tocmai pentru brutalitatea oamenilor legii.

Însă, un aspect important este că imaginile folosite la montaj de jandarmii români au fost preluate de pe Russia Today, o televiziune rusă, care își are sediul în Moscova.

La începutul anului, președintele Franței, Emmanuel Macron, a refuzat acreditarea jurnaliștilor de la Russia Today, acuzând postul că este „organ de influență și de propagandă mincinoasă”. Mai exact, Macron îi acuză că ar fi propagat mai multe minciuni în campania electorală din Franța pentru alegerile prezidențiale.

În 2014, prezentatoarea Sara Firth a spus pe Twitter, după ce și-a dat demisia de la Russia Today, că prezentatorii acestui post „lucrează pentru Putin” și răspândesc „minciuni”. Altă prezentatoare Russia Today, Liz Wahl, a demisionat în direct spunând că nu poate să suporte un post care „spală acțiunile lui Putin” și care-i cere să „promoveze politica externă rusească”.

Potrivit Evenimentul Zilei, „Russia Today a fost fondat în 2006, pentru că autoritățile moscovite voiau un mijloc de comunicare în masă prin care să contracareze valul de critici, după ce Rusia s-a întors la autoritarism. Scopul era să descrie Rusia ca „un altfel de democrație”, și să sublinieze eșecurile Vestului: inegalități, rasism și abuz de putere”.

Iată câteva dintre clipurile pe care le-a „împrumutat” Jandarmeria Română de la Russia Today:

https://www.youtube.com/watch?v=G_cz5WWKjV0

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.