Jandarmeria, înaintea protestului Diasporei: ”Nu vom accepta niciun fel de insubordonare civică”

protest
Jandarmeria Română se pregătește de mitingul Diasporei. Foto: Andreea Dogar

Jandarmeria Română a transmis, prin șeful serviciului de comunicare, Marius Militaru, că nu va tolera violențele și va reacționa la manifestările care sunt în afara cadrului legal.

”Nu vom accepta niciun fel de insubordonare civică sau de acțiuni violente care urmăresc destabilizarea socială sau destabilizarea ordinii de drept și a ordinii constituționale”, a spus Marius Militaru despre protestul care va avea loc mâine, în Piața Victoriei din București.

La miting sunt așteptați mulți români stabiliți în afara granițelor țării.

”În ultima vreme au apărut în spațiul public multe mesaje care instigă la violență. Recomandăm tuturor să se delimiteze cu fermitate de acest tip de afirmaţii care nu fac decât să crească riscul radicalizării la adresa forţelor de ordine, cu scopul de a obţine o reacţie”, a adăugat Militaru, într-o conferinţă de presă, la sediul Jandarmeriei Române

”Nu suntem trupe pretoriene, suntem în sprijinul cetățeanului”

Șeful de comunicare al Jandarmeriei a ținut să precizeze că instituția din care face parte nu este aservită politic.

”Rolul nostru este de asigura ordinea de drept, siguranța participanților , dar și a celorlalți care nu au legătură cu protestul. Să ne exprimăm cu toții într-un mod pașnic. Jandarmeria Română este echidistantă politic. Nu suntem trupe pretoriene, nu suntem serviciul discreționar al nimănui, suntem în sprijinul cetățeanului și furnizăm un serviciu public”, a explicat Militaru.

Jandarmeria nu a făcut precizări față de numărul de protestatari pe care îl așteaptă la manifestație, însă traficul la vămile din vestul țării s-a intensificat în ultimele zile.