Izolația casei: materialele care măresc eficiența energetică a construcției

Sursa foto: Shutterstock.com

Renovarea casei devine o necesitate, atunci când îți dorești să ții umezeala departe, să ai o izolație fonică bună, dar și să eficientizezi costurile de întreținere. O eficientizare energetică înseamnă că te bucuri de confort termic, indiferent de sezon: vara, pentru că nu lași aerul condiționat pornit mereu când ești în casă, iar iarna, centrala ori caloriferele.

Ca să obții toate aceste facilități, trebuie să acorzi mare atenție materialelor pe care le alegi pentru izolație, de îndată ce intri în procesul de renovare. În cele ce urmează, îți prezentăm materialele care măresc eficiența energetică a construcției, ca să te poți bucura de confortul optim în propria casă:

  1. Vata de sticlă

Vata de sticlă este un material natural, ce are deopotrivă proprietăți de izolare fonică și termică. Funcționează după un principiu clar: captează aerul în golurile dintre fibre, iar în urma acestui proces, se micșorează conductivitatea termică între suprafețe. Izolația cu vată de sticlă nu presupune un efort prea mare, iar ceea ce o face eficientă este faptul că inhibă transferul termic. 

Pe lângă aceste avantaje, vata de sticlă mai vine cu următoarele:

  • are un aspect și o textură deosebite, datorită tehnologiei ECOSE®, care implică folosirea materiilor prime naturale, fără adaos de formaldehidă, fenoli, acrili, coloranți artificiali, decoloranți sau vopsea;
  • izolație termică optimă;
  • rezistență sporită la foc;
  • tăiere ușoară;
  • manipulare facilă pe durata montajului.

Așadar, dacă alegi vata de sticla pentru izolarea locuintei, nu doar că te vei bucura de un proces ușor de renovare, dar eficiența energetică a construcției va fi garantată. 

  1. Polistirenul 

Polistirenul este unul dintre cele mai utilizate materiale pentru izolația locuinței. În primul rând, pentru că se obține o izolație termică eficientă, iar mai apoi, fiindcă este un material accesibil ca preț. Polistirenul nu încarcă pereții excesiv, este impermeabil și nu permite factorilor externi să îi distrugă proprietățile. 

Atunci când te decizi să alegi polistirenul pentru renovarea casei, la pereții exteriori și interiori deopotrivă, ia în calcul că există două tipuri:

  • Polistirenul expandat (EPS). Acest tip de polistiren permite pereților să respire, fiind permeabil la vaporii de apă și acționând ca o barieră termică. Poți folosi polistirenul expandat pentru pereții interiori;
  • Polistirenul extrudat (XPS). Are o acțiune sporită la acțiunea forțelor exterioare (ploi și viscol), trafic intens, este impermeabil și nu permite trecerea vaporilor de apă. Recomandarea este să folosești polistirenul extrudat pentru acoperiș, fundații și pereții de subsol.
  • Sfat: renovarea implică o altfel de pregătire pentru izolație, față de o construcție abia începută. Astfel, ca să te bucuri de o eficiență energetică ridicată, poate fi necesară îndepărtarea tencuielii deja existente, dar și a altor elemente pe care nu le mai consideri într-o stare bună (țevi de gaze deteriorate, burlane), înainte de aplicarea polistirenului. 
  1. Spuma poliuretanică

Spuma poliuretanică este des aleasă pentru izolația casei, din două motive evidente: îndeplinește toate criteriile eficienței energetice și asigură un efort minim în aplicare. La fel precum în cazul polistirenului, și spuma poliuretanică este de două feluri: cu celulă închisă și cu celulă deschisă. 

Spuma poliuretanică este materialul de izolație a locuinței care înregistrează cel mai mic coeficient de conductivitate termică. Asta înseamnă că nu permite căldurii să fie eliminată în exterior, cu toate că asigură aerisirea spațiilor. Este un material ușor, nu adaugă greutate în plus construcției și, atunci când se utilizează, se folosește o cantitate mică de material. Oferă pierderi reduse de material, uscare rapidă, eficiență energetică și confort maxim. Este aplicată cu ajutorul presiunii, ceea ce face să fie ușor de utilizat chiar și în spațiile inaccesibile, umplând golurile. 

Izolația casei se poate transforma într-un proces sigur, care să îți ofere eficiența energetică optimă. Ca să te bucuri de o investiție de durată, este necesar să alegi materialele corespunzătoare. Ia în calcul informațiile de mai sus, pentru o izolație a casei bine făcută.