Omul faptelor bune. Strânge bani pentru copiii bolnavi și salvează case ruinate

iulian văcărean
Iulian Văcărean. Foto: Pagina de Facebook Iulian Văcărean / Em Iova Photography

Iulian Văcărean a venit la Bucureşti în urmă cu 16 ani, ca voluntar, şi nu a mai plecat. Acum, oamenii îl cunosc drept „omul cu limonada”: tânărul vinde această băutură pentru a ajuta copiii bolnavi de cancer. În plus, a salvat case de la ruină şi a transformat o stradă rău famată din Bucureşti într-un festival, relatează digi24.ro.

„Am desenat pe trotuar o cafenea şi ne-am hotărât ca, pe terasa cafenelei desenate cu cretă, să facem limonadă. La primul eveniment de genul ăsta pe care l-am făcut am alergat continuu la magazin să tot cumpărăm lămâi. În trei zile am reuşit să strângem aproape 4.000 de euro pentru copiii bolnavi de cancer”, a povestit Iulian pentru postul de televizune.

Iulian nu ajută doar copii, ci şi case vechi din Bucureşti. Tânărul închiriază clădiri în ruină, le renovează şi le transformă în centre culturale. Aşa a apărut Home Mătăsari, o casă de pe strada Mătăsari, o stradă rău famată din București, mai notează sursa citată.

Iulian îşi împarte locuinţa cu câţiva tineri stundeţi de la Facultatea de Arte. El a creat aici şi un spaţiu de evenimente pentru bucureşteni.

„Îmi place mie să spun că e un art sharing house pentru că, în principiu, oamenii mai creativi sau mai informaţi despre ce se întâmplă în zona asta apelează cumva la noi şi la spaţiul ăsta”, a explicat Cosmin Marinescu, artist plastic.

Într-un timp scurt, Iulian a reuşit să formeze aici o comunitate şi să schimbe percepţia oamenilor despre strada Mătăsari. De cinci ani, organizează și un festival dedicat femeii: Femei pe Mătăsari.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în străinătate pentru muncitori necalificați
Locuri de muncă în străinătate. Cazarea și masa, asigurate
Telefoane mobile ieftine, pentru părinți și bunici

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.