Îți dorești o casă de vacanță? Descoperă 4 idei accesibile și inedite

Casă de vacanță. Foto: Shutterstock
Casă de vacanță. Foto: Shutterstock

Cine nu a visat măcar o dată la o casă de vacanță pe malul unui lac, în munți, sau pe malul mării? Fie că ai deja un teren sau doar îți face plăcere să cochetezi cu gândul retragerii din oraș într-un loc mai liniștit, ideile nu sunt o problemă. Îți propunem 4 modele accesibile de case de vacanță care te vor fermeca:

  1. Case de vacanță din containere

Sunt din ce în ce mai multe persoane pentru care o casă din containere a devenit „acasă”. Populare și versatile din punct de vedere al designului, casele de vacanță din containere sunt cea mai modernă alegere. Pe lângă beneficiile mai puțin cunoscute ale unei case din containere, acestea sunt renumite pentru posibilitatea de a fi îmbinate, așa că potențialul de extindere e nelimitat.

Fie că dorești să îți petreci vacanțele la munte sau la mare, frigul iernii sau briza mării fac imperativă izolarea termică a caselor din containere. Dacă ai un buget mai mic, poți alege containere reciclate în detrimentul celor noi sau chiar să închiriezi casa atunci când nu te bucuri tu de ea.

  1. Case de vacanță din sticle de plastic

Ai putea crede că doar cei foarte dedicați protecției mediului înconjurător aleg varianta unei case din sticle de plastic. Într-adevăr, construirea acesteia presupune mai mult efort decât alte modele de case, deoarece este nevoie de aproximativ 14.000 de sticle de aceeași mărime.

Pe de altă parte, o astfel de casă de vacanță este ideală pentru zonele muntoase, fiind foarte eficientă energetic. Totodată, poți avea satisfacția că ai făcut un bine mediului înconjurător prin strângerea și folosirea unui număr mare de sticle care altfel l-ar fi poluat.

  1. Casă de vacanță tip iurtă mobilă

Îți dorești o casă de vacanță, însă nu vrei să ajungi să îți petreci vacanțele în același loc? Iurta mobilă este alegerea perfectă pentru cei care vor să îmbine mobilitatea rulotelor cu confortul unei case.

Modelul iurtei tradiționale a fost adaptat de doi arhitecți creativi, Uula Jero și Alec Farmer. Iurta modernă propusă de cei doi, numită Jero, este cu 50% mai ușoară decât cea tradițională și are aproape 12m², relatează Wired. Iurta Jero este fabricată din placaj marin, un material cu un grad redus de poluare, dar care e rezistent și în medii mai dure. Instalarea este ușoară: în două persoane, iurta mobilă este gata montată în două ore.

  1. Case de vacanță din chirpici

Dacă unii români asociază casele din chirpici cu trecutul și sărăcia, nu aceeași este situația peste tot în lume. În străinătate, casele din chirpici au devenit apreciate datorită proprietăților ecologice unice. Ce face chirpiciul un material potrivit pentru construirea caselor de vacanță? Acesta este de fapt alternativa mai ieftină și mai ecologică a cărămizii. Chirpiciul conține de obicei lut, apă și paie, amestec turnat într-o formă paralelipipedică și uscat la soare.

Aspectul tradițional, viteza construcției și costurile reduse sunt motivele pentru care unele persoane aleg să construiască din chirpici casele de vacanță. Există și situații când aceasta nu este cea mai bună alegere. Dacă vei dori la un moment dat să extinzi căsuța ta de vacanță, e preferabil să te orientezi către alte materiale, deoarece casa din chirpici nu suportă etaj. Mai mult, dacă vrei cu adevărat o soluție ecologică, e bine să te orientezi către materialele care există în zona respectivă. Casele de chirpici sunt mai potrivite din acest punct de vedere în zone de câmpie, la mare sau în Deltă, decât la munte.

Ai decis că îți dorești o casă de vacanță? Ca să alegi modelul potrivit pentru tine, nu uita să cântărești următorii factori: locația, planurile tale pe termen lung, întreținerea, costurile inițiale și cele recurente.

Sursa foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.