Italia intră toată în carantină

FOTO: SheXin/Pixabay.com
FOTO: SheXin/Pixabay.com

Premierul Giuseppe Conte al Italiei a anunțat în această seară că măsurile de carantină din nordul Italiei se vor extinde la nivelul întregii țări, relatează BBC.

Oamenii vor avea voie să călătorească doar pentru muncă sau pentru urgențe de legate de sănătate.

Toate adunările publice sunt anulate, pe teritoriul întregii țări. Școlile vor fi închise până pe 3 aprilie, iar localurile trebuie să se închidă la ora 18.00.

„Fără viață de noapte. Nu putem să permitem așa ceva deoarece se creează ocazii pentru răspândire [a COVID-19]”, a menționat Conte.

Premierul a mai spus că măsurile, care vor intra în vigoare marți, 10 martie, au scopul de a-i proteja pe cei mai vulnerabili membri ai societății.

Luni, 9 martie, numărul oamenilor care și-au pierdut viața din cauza COVID-19 a fost de 97. Numărul total al deceselor din Italia a ajuns la 463. În toate cele 20 de regiuni ale Italiei au fost confirmate cazuri de coronavirus.

Nu se ia în calcul limitarea mijloacelor de transport în comun, pentru a garanta continuitatea producției și pentru a le permite oamenilor să meargă la muncă, a precizat Conte în transmisiunea televizată.

Totuși, premierul le-a spus cetățenilor din Italia că cel mai bun lucru pe care îl pot face este să stea acasă.

El a adăugat că toate evenimentele sportive, inclusiv meciurile de fotbal, au fost suspendate în toată țara.

Conte a mai declarat că obiceiurile oamenilor trebuie să se schimbe: „Avem o creștere importantă a numărului de infecții… a deceselor. Cu toții trebuie să renunțăm la ceva pentru binele Italiei. Trebuie să facem acest sacrificiu acum, și vom putea face acest lucru doar dacă colaborăm și ne adaptăm la aceste măsuri mai aspre”.

„Din acest motiv am decis să adopt imediat măsuri și mai dure pentru a opri răspândirea epidemiei”, a continuat el.

Restricțiile sunt similare celor aplicate deja în zonele aflate în carantină (Lombardia și celelalte 14 provincii din nordul Italiei).

Printre măsuri se numără închiderea școlilor, a sălilor de sport, a muzeelor, a cluburilor de noapte, a cinematografelor, a resorturilor de ski, precum și a piscinelor și a bazinelor.

De asemenea, organizarea de nunți și de înmormântări a fost suspendată. Au fost anulate și toate evenimentele religioase și culturale.

Restaurantele și cafenelele din zona carantinată pot fi deschise până la maximum ora 18.00, iar clienții lor trebuie să stea la cel puțin 1 metru distanță unii de alții.

Cei care nu respectă carantina riscă până la 3 luni de închisoare.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.