Islanda își testează în masă cetățenii și a descoperit un lucru foarte interesant

islanda teste
Foto: cdz / pixabay.com

Islanda, o țară insulară cu 364.000 de locuitori, a început să își testeze în masă cetățenii pentru virusul SARS-CoV-2 și a descoperit că jumătate dintre purtătorii virusului erau asimptomatici.

Acest lucru înseamnă că, în lipsa unor măsuri de carantină sau în cazul nerespectării măsurilor de carantină, persoanele fără simptome le pot transmite foarte ușor virusul celor din jur deoarece e posibil ca oamenii să nu se ferească de persoane ce par perfect sănătoase.

Autoritățile testează toți cetățenii, inclusiv pe cei care nu prezintă simptome ale bolii, anunță BuzzFeed News.

Până acum, autoritățile și firma de biotehnologii deCode Genetics au testat 3.787 de persoane. Poate că numărul nu pare mare, însă raportat la populația Islandei, numărul este unul impresionat. Mai exact, înseamnă că Islanda are o rată a testării de 10.405 de oameni la milion, față de 5.203 la milion cât este rata în Coreea de Sud, 2.478 în Italia sau 764 în Marea Britanie.

„Populația Islandei pune țara în poziția unică de a avea o capacitate de testare foarte ridicată, cu ajutorul companiei de cercetare în domeniul medical deCode Genetics, care s-a oferit să realizeze o testare la scară largă”, a declarat Thorolfur Guðnason, epidemiolog șef în Islanda, pentru BuzzFeed News.

„În vreme ce cele mai multe state îi testează la ora actuală aproape exclusiv pe cei cu simptome, efortul nostru are scopul de a afla care este prevalența virusului în comunitate”, a mai spus el.

Dintre cele 3.787 de persoane testate, 218 au fost pozitive (adică 5,75% dintre cei testați).

Poate că cel mai interesant aspect al studiului – și totodată îngrijorător – este acela că jumătate dintre persoanele testate pozitiv erau asimptomatice.

„Rezultatele preliminare de la deCode Genetics arată faptul că aproximativ jumătate dintre cei testați pozitiv sunt asimptomatici”, a completat Guðnason.

„Aceste date pot deveni o resursă valoroasă pentru studiile științifice care vor cerceta virusul în viitor”, a adăugat el.

Testarea în masă adoptată în Islanda este însă greu de aplicat în țări cu o populație mai mare. Totuși, ea a evidențiat un fapt confirmat și de alte studii: acela că există numeroși indivizi asimptomatici ce contribuie la transmiterea virusului.

Foto: cdz / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.