Iranul recunoaște că a doborât avionul ucrainean „din greșeală”

avion doborât în iran
Foto: Captură The New York Times

Iranul a recunoscut că a doborât avionul ucrainean „din greșeală”, anunță BBC.

O investigație a descoperit că „dintr-o eroare umană, au fost lansate rachete”, a anunțat președintele Hassan Rouhani. El a descris incidentul drept o „greșeală de neiertat”.

Potrivit Armatei iraniene, avionul a zburat în apropierea unui loc sensibil ce aparține Gărzilor Revoluționare Iraniene și, în consecință, a fost luat drept un avion ostil.

Președintele Hassan Rouhani a mai spus că țara sa „regretă profund această greșeală catastrofală”.

El a promis că accidentul va fi investigat, iar cei responsabili vor fi puși sub acuzare, potrivit CNN.

„Gândurile și rugăciunile mele merg spre toate familiile îndoliate. Le ofer sincerele mele condoleanțe”, a scris Hassan Rouhani pe Twitter.

Inițial, autoritățile iraniene au negat că se fac vinovate de prăbușirea avionului.

Avionul Ukraine International Airlines a fost doborât la doar câteva ore după ce Iranul lansase un atac cu rachete asupra a două baze din Irak ce găzduiau soldați americani.

Atacul a fost un răspuns la uciderea generalului Qasem Soleimani de către americani, în cadrul unui atac cu dronă, în Baghdad, pe 3 ianuarie.

Iranul a negat inițial că avionul a fost doborât, însă state occidentale precum SUA și Canada au transmis că avionul a fost doborât. De asemenea, surse din armatele și din serviciile de informații occidentale au dezvăluit pentru presa occidentală că sateliții au detectat radiația în infraroșu a rachetelor lansate, aceasta fiind urmată de o altă emisie de radiații în infraroșu (a impactului cu avionul).

De asemenea, The New York Times a făcut public un film în care se vede cum avionul este lovit de un obiect care se mișcă cu mare viteză (racheta).

Din informațiile de până acum, racheta care a lovit avionul era de producție rusească.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.