Iranul a lansat 300 de drone și rachete spre Israel. 99% au fost interceptate și doborâte

Foto: Captură CBN News

Armata Israelului a anunțat că 99% din cele 300 de drone și rachete lansate de Iran au fost interceptate și doborâte înainte de a intra în spațiul israelian, relatează BBC.

Aseară, Israel a transmis că Iranul a lansat un atac cu drone și că acestea urmau să ajungă în Israel în jurul ore 2:00 dimineața.

Atacul este o răzbunare pentru un presupus atac israelian asupra consulatului iranian din Damasc, Siria. 7 militari, inclusiv un comandant, au murit în atacul din 1 aprilie.

Mai multe videoclipuri apărute online arată explozii deasupra Ierusalimului, în timp ce apărarea antiaeriană încearcă să doboare dronele și rachetele.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au transmis că 99% dintre drone și rachete au fost doborâte înainte de a intra în spațiul aerian. Reprezentanții IDF au transmis că un număr mic de drone și rachete au căzut pe teritoriul statului israelian, inclusiv la o bază militară din sudul Israelului. O persoană a fost rănită în atac.

Președintele Joe Biden a declarat că SUA au ajutat Israelul să doboare aproape toate dronele și rachetele lansate.

Este pentru prima dată când Teheranul atacă direct Israelul, după ani de zile în care a purtat război prin intermediari, inclusiv prin grupările teroriste Hezbollah și Hamas.

Misiunea Iranului la ONU a citat prevederile din Carta Națiunilor Unite cu privire la dreptul statelor la autoapărare, și a transmis că consideră „chestiunea încheiată”. Cu toate acestea, a avertizat că va folosi mai multă forță dacă Israelul va răspunde.

Israelul nu a recunoscut oficial că s-ar fi aflat în spatele atacului din 1 aprilie de la consulatul iranian din Siria.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.