Iranul a atacat cu rachete două baze militare în care sunt soldați americani

FOTO: skeeze/Pixabay.com
FOTO: skeeze/Pixabay.com

Cel puțin 13 rachete au lovit marți noapte baza aeriană al-Asad și baza militară din Erbil, din vestul Irakului, care găzduiesc soldați americani, informează CNN.

Teheranul a anunțat că se face responsabil pentru atac și este vorba despre o ripostă pentru uciderea generalului Qasem Soleimani, care a fost înmormântat marți.

Operațiunea iranienilor s-a numit „Soleimani Martirul”, iar codul de atac a fost „O Zahra”, care face referire la fiica lui Mahomed. Teheranul afirmă că ora atacului – la 1:20 – nu este întâmplătoare, pentru că ora coincide cu momentul uciderii generalului Soleimani.

Gardienii Revoluției din Iran avertizează că Dubaiul, Emiratele Arabe și Haifa (Israel) ar putea fi vizate de următorul atac. De asemenea, aceștia, care apără regimul politic de la Teheran, amenință că dacă Pentagonul răspunde acestui atac, vor riposta cu un atac pe teritoriul american.

Administrația Federală americană în domeniul Aviației a instituit restricții de zbor, interzicând operatorilor aviației civile americane să zboare deasupra Iranului, Irakului, deasupra apelor Golfului Persic și Golfului Oman.

Un avion cu cel puțin 170 de persoane la bord s-a prăbușit imediat după decolarea de la Teheran

Președintele Donald Trump a avut o primă reacție, pe Twitter, la câteva ore după riposta Iranului.

„Totul este bine! Iranul a lansat rachete asupra a două baze militare din Irak. Evaluarea victimelor și pagubelor este în desfășurare acum. Până acum, toate bune! Avem cea mai puternică și cel mai bine echipată armată din lume, de departe! Voi face o declarație mâine dimineață”, a scris Donald Trump pe Twitter.

Potrivit unor surse de la Casa Albă, citate de jurnaliștii de la CNN, președintele urma să se adreseze națiunii în cursul serii de marți (ora Americii), însă ar fi renunțat la această conferință.

Ministrul de externe al Iranului, Javad Zarif, a transmis un mesaj pe Twitter, în primele ore ale dimineții de miercuri, după ce Gardienii Revoluției au anunțat că au atacat cu rachete balistice cele două baze irakiene care găzduiesc militari americani.

Șeful diplomației iraniene sugerează că baza aeriană al-Asad a fost atacată pentru că de-acolo ar fi decolat drona americană ce l-a ucis vineri, la Bagdad, pe influentul generalul iranian.

„Iranul a luat și a încheiat măsurile proporționale, de autoapărare, conform Articolului 51 al Cartei ONU, țintind baza de la care a fost lansat atacul laș împotriva cetățenilor noștri și a unor oficiali cu rang înalt”, afirmă șeful diplomației iraniene, înainte de a transmite: „Nu căutăm o escaladare sau războiul, dar ne vom apăra împotriva oricărei agresiuni”, a scris Javad Zarif pe Twitter.

FOTO: skeeze/Pixabay.com