IQOS obține acordul de comercializare în SUA

iqos
Credit foto: Shutterstock

Vânzarea pe piața americană a dispozitivului electronic fără fum a fost aprobată de autorități în urma unui studiu științific riguros. Concluziile FDA au arătat că IQOS produce mai puține substanțe toxice decât țigările obișnuite.

După doi ani de evaluări extinse, derulate de Administrația pentru Alimente și Medicamente a Statelor Unite ale Americii (FDA), producătorul de țigarete Philip Morris International obține acordul de a pune în vânzare peste ocean dispozitivele electronice care încălzesc tutunul. Astfel, Statele Unite ale Americii se alătură celor 47 de țări în care IQOS este deja vândut legal.

FDA este o instituție publică aflată în subordinea guvernului american, cu atribuții în domenii ca sănătatea publică sau autorizarea medicamentelor de uz uman și veterinar. Începând cu anul 2009, administrația reglementează și produsele din tutun, iar IQOS este primul dispozitiv electronic fără fum avizat de instituția americană pentru a fi vândut pe piața locală.

Compania Philip Morris International a depus două cereri, iar comercializarea este obiectul primeia dintre ele.

iqos
Credit foto: Shutterstock

Aprobarea pentru punerea în vânzare este valabilă și în cazul rezervelor de tutun HEETS, iar distribuția acestora va fi asigurată de subsidiara Altria, începând cu vara aceasta. Spre deosebire de țigările obișnuite, dispozitivul IQOS încălzește tutunul în loc să îl ardă, iar astfel generează aerosoli impregnați cu nicotină.

Anterior deciziei, Administrația pentru Alimente și Medicamente a monitorizat procesul de fabricație, precum și modalitatea de ambalare și de etichetare a produselor IQOS. Potrivit evaluării științifice, aerosolii degajați în momentul folosirii dispozitivului care încălzește tutunul conțin mai puține elemente toxice decât fumul generat de țigările aprinse.

Mai mult, nivelurile de nicotină ale IQOS sunt apropiate de cele măsurate în cazul modalităților clasice de fumat, ceea ce poate încuraja fumătorii să înlocuiască țigările cu dispozitivul electronic.

FDA va monitoriza în permanență activitatea de marketing desfășurată de IQOS, produsul fiind supus unui set foarte clar de reguli. Prin această monitorizare autoritatea se asigură de faptul că IQOS este promovat exclusiv în rândul adulților fumători care vor în continuare să fumeze.

Credit foto: Shutterstock