IQOS, autorizat de FDA ca produs din tutun cu risc modificat

După ce în 2019, Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA) a aprobat comercializarea dispozitivelor heat-not-burn IQOS peste ocean, compania Philip Morris International (PMI) a primit autorizația de a comercializa IQOS cu statutul de produs din tutun cu risc modificat (MRTP).

Astfel, acesta devine primul și singurul produs electronic pe bază de nicotină care primește autorizația FDA. Decizia certifică faptul că IQOS diferă în mod fundamental de țigările convenționale și că, prin caracteristicile sale speciale, reprezintă o alegere mai bună pentru adulții care preferă să continuă să fumeze.

Prin decizia emisă în iulie de FDA, IQOS poate fi comercializat ca dispozitiv care încălzește tutunul și nu îl arde, iar astfel reduce în mod semnificativ cantitatea de substanțe nocive și potențial nocive emisă. Studiile științifice au demonstrat că trecerea completă de la țigări convenționale la IQOS reduce în mod semnificativ expunerea organismului la factorii dăunători asociați fumatului. FDA a decis eliberarea acestei autorizații pentru IQOS pe baza dovezilor științifice care au demonstrat capacitatea dispozitivului de a proteja sănătatea publică, atât a utilizatorilor acestuia, cât și a celor care nu utilizează produse din tutun. 

„Decizia FDA reprezintă o piatră de hotar în ceea ce privește sănătatea publică. Mulți dintre milioanele de fumători americani, femei sau bărbați, vor renunța, în timp ce alțiii nu o vor face. Decizia de astăzi face posibilă informarea tuturor acestor adulți asupra faptului că trecerea completă la IQOS este o alegere mai bună decât continuarea fumatului. FDA a stabilit că studiile științifice arată că trecerea completă de la țigările convenționale la IQOS reduce expunerea la substanțe chimice dăunătoare sau potențial dăunătoare”, a declarat André Calantzopoulos, CEO al companiei PMI.

Decizia survine în urma a numeroase analize și dovezi științifice, înaintate de către PMI experților FDA încă din luna decembrie a anului 2016, în cadrul aplicației pentru obținerea autorizației MRTP. Autorizarea venită din partea FDA oferă un exemplu relevant cu privire la modul în care guvernele și organizațiile responsabile au capacitatea de a reglementa dispozitivele fără fum, pentru a le diferenția de țigări, în scopul protejării și promovării sănătății publice.

Sursa foto: Philip Morris International

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.