ÎPS Teodosie, despre pelerinii care ar putea muri din cauza coronavirusului: „Pleacă la Dumnezeu”

teodosie tomis
Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Foto: arhiepiscopiatomisului.ro

ÎPS Teodosie a declarat într-o emisiune de la Constanța TV că dacă se vor infecta unii credincioși cu coronavirus la pelerinaj și vor muri, ei „pleacă la Dumnezeu”.

Întrebat de moderatorul de la Constanţa TV dacă nu cumva pierderea unei singure vieţi omeneşti în urma posibilei infectări cu coronavirus la pelerinaj ar fi un preţ prea mare plătit pentru ca evenimentul religios să aibă loc, ÎPS Teodosie a răspuns: „Nu, cine vine la această sărbătoare, iar acolo este momentul să plece din viaţa aceasta, el pleacă la Dumnezeu. Dar a venit la sărbătoare. A venit însetat cu sufletul după Dumnezeu. Noi nu îi chemăm cu forţa, îi invităm.

Este cuvântul Mântuitorului. Cine voieşte, să vină. Niciodată nu se poate substitui casa Bisericii. Biserica e Biserica, iar casa noastră este casa noastră.datoria noastră pentru a veni la acel ce ne-a creştinat este pentru absolut toţi. Eu îmi fac datoria de păstor. Este datoria să îi chem pe toţi la locul acesta sfânt. De aceea, voi face invitaţie publică, inclusiv preşedintelui României, premierului, miniştrilor, dar şi parlamentarilor. Cine crede, să vină”.

La pelerinajul de la Peștera Sfântului Andrei au voie să participe, potrivit legii, doar localnicii, cei care au adresa în buletin în comuna Ion Corvin.

ÎPS Teodosie a cerut în instanță ca măsura luată de autorități cu privire la organizarea pelerinajelor religioase să fie doar pentru localnci. Judecătorii Tribunalului Constanța au respins cererea.

„Aceste restricții prin care creștinii nu au voie să intre în biserică nu sunt firești. Acest virus atacă mai ales plămânii. Noi vrem să îi îmbolnăvim de plămâni?! Eu simt nevoia să îi apăr, ca păstor îmi apăr turma acea cuvântătoare, oamenii de credință.

Orice om trebuie să aibă asigurată libertatea de exprimare, libertatea de credință. Nu facem niciun abuz, dimpotrivă, vrem să oprim niște exagerări, să nu le zic abuzuri, deși sunt, ca să putem să ne împlinim datele credinței noastre. Avem dreptul acesta”, declara ÎPS Teodosie în urmă cu două săptămâni.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.