ÎPS Teodosie, despre femei: Ea a început păcatul. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri

DNA cere arestarea la domiciliu a Arhiepiscopului Teodosie (Foto: observator.tv)
DNA cere arestarea la domiciliu a Arhiepiscopului Teodosie (Foto: observator.tv)

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Teodosie, a declarat că nu este o discriminare faptul că femeile nu au roluri importante în Biserica Ortodoxă, așa cum au bărbații. Acesta e de părere că femeia „nu poate fi perpetuu într-o rugăciune”, la fel ca bărbații, „pentru că are condiția slăbiciunilor sale”. Arhiepiscopul Tomisului a mai spus că „ea (n.r. femeia) a început păcatul și iată, se află cu această neputință”.

Declarația lui Teodosie a avut loc la emisiunea Dialog duhovinicesc, de la Radio Dobrogea. Acesta a fost întrebat dacă nu este o discriminare că lipsesc femeile din funcțiile de conducere ale Bisericii.

„Nu este discriminare, este vorba de statutul bărbatului şi al femeii. Sigur că nicio femeie nu poate fi preot şi atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale.

Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă pentru că ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur că dacă n-ar fi fost păcatul, nu astfel s-ar fi înmulţit neamul omenesc, ci prin puterea cuvintelor dumnezeieşti care le-a zis înainte de păcat: creşteţi şi vă înmulţiţi şi stăpâniţi Pământul. Ei nu îşi cunoşteau intimităţile înainte de păcat, erau îmbrăcaţi în har strămoşii noştri şi atunci luaţi ceea ce v-am spus, femeii i s-a spus „În dureri vei naşte fii”. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”, a spus Arhiepiscopul Tomisului.

În aceeași emisiune, Arhiepiscopul Tomisului a mai spus și că este păcat ca o familie de ortodocși să boteze copilul unei familii de catolici și că trebuie să se spovedească și să se căiască pentru acest păcat.

În octombrie 2020, arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, i-a spus unui român din străinătate care i-a cerut sfatul că este „mare păcat” să mergi la o biserică catolică şi că trebuie neapărat să găsească una ortodoxă, chiar dacă este rusească sau sîrbească.

„Locuiesc de multi ani in Anglia si în zona în care sunt eu nu este biserică ortodoxă. Am mers la catolici si merg de mulţi ani. E păcat?”, a spus bărbatul într-o intervenţie telefonică la emisiunea la care participa Arhiepiscopul Tomisului.

„Mare păcat”, a răspuns Teodosie.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.