Teodosie, primul mare prelat care ar putea fi arestat la domiciliu

  DNA cere arestarea la domiciliu a Arhiepiscopului Teodosie (Foto: observator.tv)
  DNA cere arestarea la domiciliu a Arhiepiscopului Teodosie (Foto: observator.tv)

  Direcția Națională Anticorupție cere arestarea la domiciliu a ÎPS Teodosie, în dosarul în care este acuzat de folosirea de declarații false pentru obținerea unor subvenții agricole.

  Procurorii anticorupție susțin că inculpatul Petrescu Teodosie a încălcat simultan cele două obligații care îi fuseseră impuse prin măsura controlului judiciar.

  Astfel, Arhiepiscopul Arhiepiscopiei Tomisului ar fi desfășurat activități care implică accesarea de fonduri europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române și ar fi comunicat cu ceilalți inculpați din dosar și cu martori.

  „În concret, la data de 12 mai 2017, Petrescu Teodosie, reprezentant legal al Arhiepiscopiei Tomisului, a emis un act prin care l-a împuternicit pe Ștefan Aurelian, persoană având calitate de inculpat în același dosar, să reprezinte Arhiepiscopia Tomisului și pe numitul Petrescu Teodosie, precum și să semneze și să depună documentația pentru obținerea adeverinței de suprafață de la Primăria Ovidiu, cu suprafața de 342,52 ha teren, din care 188, 75 ha vie. Adeverința era necesară a fi folosită în relația cu APIA (Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură), din care să reiasă că Cooperativa Agricolă Constanța Tomis figurează cu 342,52 ha teren total, din care vie 188,75 ha”, se menționează în comunicatul DNA.

  Arhiepiscopul Tomisului este trimis în judecată pentru „pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată”.

  ÎPS Teodosie ar fi prezentat declarații false la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) în scopul de a primi fonduri europene. Prejudiciul în dosar este de aproape 1,4 milioane de lei.

  În prezent dosarul se află în procedură de cameră preliminară la Curtea de Apel Constanţa.