Ipoteza Riemann. O problemă veche de 160 de ani ar putea avea o rezolvare

FOTO: geralt/Pixabay.com

FOTO: geralt/Pixabay.com

Unul dintre cei mai celebri matematicieni, Michael Atiyah, a anunțat că are o rezolvare la o problemă de matematică nerezolvată, veche de 160 de ani. Este vorba despre ipoteza Riemann.

„Dovada simplă” a ipotezei Riemann va fi prezentată în cadrul unui eveniment care se va ține în Germania, la Heidelberg Laureate Forum, potrivit New Scientist.

„Nimeni nu crede nicio dovadă despre ipoteza Riemann, cu atât mai puțin una adusă de cineva care are 90 de ani (…)

Oamenii spun: „Știm că matematicienii realizează cea mai bună parte a muncii lor când au 40 de ani”. Încerc să le arăt că greșesc. Că pot să fac ceva când am 90 de ani”, a declarat matematicianul Atiyah.

Cine este Michael Atiyah, matematicianul care spune că are soluția pentru ipoteza Riemann? S-a născut în 1929 și este unul dintre cei mai cunoscuți matematicieni britanici la nivel mondial.

A câștigat două distincții considerate echivalentul Nobel-ului în matematică: medalia Fields și premiul Abel.

A fost președinte al Societății Londoneze de Matematică, al Societății Regale și al Societății Regale din Edinburgh.

Michael Francis Atiyah FOTO: Wikimedia Commons

Prezentarea va omagia doi mari matematicieni ai secolului 20. Potrivit lui Atiyah, John von Neumann și Friderich Hirzebruch au pus bazele soluției pe care el o propune și spune despre rezolvarea ipotezei Riemann că i-a „căzut în poală”, a trebuit doar să o „culeagă”.

 

Ipoteza Riemann. Rezolvarea aduce un premiu de 1 milion de dolari

Ipoteza Riemann a fost formulată pentru prima dată în 1859 de Bernhard Riemann. Rezvolvarea ei a atras eforturile concentrate ale mai multor matematicieni.

Bernhard Riemann, care a trăit între 1826 și 1866, a fost un matematician german cu importante contribuții în analiza matematică și geometria diferențială, unele dintre ele deschizând drumul ulterior spre teoria relativității generalizate.

Institutul Matematic Clay a oferit 1 milion de dolari pentru cel care demonstrează corect ipoteza Riemann.

Potrivit Hotnews.ro, printre altele, ipoteza este legată strâns de distribuția numerelor prime, așa că – dacă se va dovedi că este corectă – matematicienii vor fi înzestrați cu o „hartă” a locurilor unde se află toate numerele prime, o descoperire cu implicații majore în domeniu.

FOTO: geralt/Pixabay.com

 

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version