Ion Iliescu, inculpat pentru ”crime împotriva umanității”. Gelu Voican Voiculescu: ”E comandă politică venită de la Iohannis”

Ion Iliescu la Televiziunea Română în timpul Revoluției din 1989. Foto: Andrei Stroe via Wikimedia Commons

Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, doi mari actori ai Revoluției Române din 1989, au fost inculpați oficial sub acuzația de infracțiuni împotriva umanității.

Fostul președinte Ion Iliescu a devenit inculpat în acest dosar chiar la 29 de ani de la izbucnirea revoltei populare la București. Alături de Iliescu, au primit statutul de inculpați în dosarul Revoluției și Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus și Cico Dumitrescu.

”Este o fază intermediară din urmărirea penală. Am fost suspecți, acum suntem inculpați. Rămâne de văzut dacă vom fi trimiși în judecată sau nu. Până la sfârșitul acțiunii penale, urmează să vedem ce se întâmplă. Nu era o surpriză pentru mine, știam că fac parte dintre cei patru inculpați”, a declarat Gelu Voican Voiculescu la Digi 24.

Cercetările efectuate de procurori „au vizat stabilirea situației de fapt în ceea ce privește exercitarea directă a prerogativelor puterii de stat și a luării deciziilor cu caracter politic și militar de către grupul de decizie politico-militară al Consiliului Frontului Salvării Naționale ( C.F.S.N.), format din Ion Iliescu, Silviu Brucan, general locotenent Victor Atanasie Stănculescu, general maior(r) Nicolae Militaru (reactivat ulterior, înaintat în grad militar și numit ministru al apărării) și Gelu Voican Voiculescu”.

”Nu am ce să îmi reproșez. Am fost un om care a ieșit în stradă și nu aveam nicio autoritate să dau ordine și să mă angajez în acțiuni militare. Procesul este o răzbunare politică și este trist și dureros ca Revoluția noastră să fie utilizată ca armă politică. Beneficiem de libertatea cucerită atunci, cu sacrificiul eroilor martiri. O ironie, tocmai astăzi aflu că sunt inculpat. Este cea mai sublimă formă de ingratitudine”, a adăugat șeful Institutului Revoluției.

”Toți acești oameni au murit până când s-a anunțat execuția soților Ceaușescu. Autorii acestor crime care s-au dedat la aceste crime au fost oameni în slujba fostului regim, care au acționat de frică. În momentul în care soții Ceaușescu au fost uciși, s-au lepădat de orice obligație și au renunțat la arme. Procurorii dau curs unei directive care a venit clar din partea președintelui Iohannis. Parchetul, obedient, a început să instrumenteze acest dosar”, a mai spus Gelu Voican Voiculescu.

Din probatoriul procurorilor a rezultat că „întreaga forţă militară a României, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne – Departamentul Securităţii Statului, precum și Gărzile Patriotice, începând cu data de 22.12.1989, orele 16:00, s-au pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi conducerii acestuia”.