Pensionarul care a găsit 16.000 de lei și i-a returnat: „Nu pot să iau bani nemunciţi”

Ion Cernușcă pensionar bani
Ion Cernușcă. Foto: Captură Digi24

Ion Cernuşcă, un pensionar din Iași, a găsit într-un hypermarket din oraş o mică avere: aproape 16.000 de lei, echivalentul pensiei sale pe aproape un an, relatează Digi24.

Bărbatul nu a păstrat banii, ci a întrebat în stânga și-n dreapta dacă i-a pierdut cineva. Apoi a mers la Poliție.

„Când am ieşit de la casă, cu căruciorul, mergând spre ieşirea din magazin, am călcat pe ceva moale aşa. Când m-am uitat jos, o sumă de bani, o sumă de bani mare”, a povestit Ion Cernușcă pentru postul de televiziune.

Aceasta este cea mai mare sumă de bani găsită în Iaşi în ultimii 5 ani.

Bărbatul a mai declarat că nici nu i-a trecut prin cap să ţină banii pentru el: „Nu pot să fac un gest din acesta să ascund nişte bani, să iau nişte bani nemunciţi şi poate altul plânge acum sau ştiu eu poate chiar îşi iese din fire, acum în ajunul sărbătorilor. Şi o sumă aşa mare de bani”.

Deocamdată, păgubitul nu a fost identificat. Poliţiştii speră să-l găsească şi cu ajutorul camerelor de supraveghere din magazin.

O casă pentru Loredana, o tânără care a înapoiat un portofel cu bani

În ultimii ani, în România au avut loc mai multe astfel de cazuri. În 2015, după ce a găsit 1.500 de lei și mai multe tichete valorice, o femeie din orașul Dej a solicitat sprijinul Poliţiei pentru a restitui banii, iar valorile găsite pe stradă au fost înapoiate celui care le pierduse.

Iar cu un an înainte, în 2014, Loredana Neagu, o tânără de 20 de ani din comuna Berca, judeţul Buzău, care provenea dintr-o familie săracă și numeroasă, a găsit pe stradă un portofel cu 1.000 de lei și l-a predat Poliţiei.

După ce gestul Loredanei a devenit cunoscut în întreaga țară, Fundaţia ”Habitat for Humanity” a strâns din donații 20.000 de euro pentru a-i ridica tinerei o locuință.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.