Iohannis o refuză din nou pe Dăncilă: ”Prim-ministrul îmi cere să încalc legea”

Klaus Iohannis FOTO: Presidency.ro
Klaus Iohannis FOTO: Presidency.ro

Eternul și dezamăgitorul meci de tenis politic dintre președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă față de numirile noilor miniștri continuă.

După ce, mai devreme, premierul i-a cerut să emită decretele de numire a mai multor miniștri interimari, președintele Klaus Iohannis îi cere Vioricăi Dăncilă să meargă în Parlament.

”Insistența cu care prim-ministrul Viorica Dăncilă refuză să solicite acordul Parlamentului pentru un nou Guvern generează gravul blocaj în care se adâncesc instituțiile statului român”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a adăugat că, potrivit unei decizii a Curții Constituționale, ”este fără echivoc faptul că, pentru numirea unui ministru titular la educație, premierul trebuie să se prezinte în Parlament”.

Iohannis, care se va confrunta la urne cu Dăncilă, în 10 noiembrie, în primul tur al alegerilor prezidențiale, spune că premierul nu cunoaște legea.

Iohannis o vrea pe Dăncilă în fața Parlamentului

 

”Prin solicitarea adresată astăzi, prim-ministrul practic îmi cere să încalc Legea fundamentală forțând instituirea unui al doilea interimat succesiv la Ministerul Educației Naționale, în condițiile în care pentru acest portofoliu domnul ministru Daniel Breaz a exercitat această funcție timp de 45 de zile, durată maximă permisă de articolul 107 din Constituție. La acest moment, singura autoritate competentă să se exprime cu privire la demersurile prim-ministrului și activitatea Guvernului rămâne Parlamentul, iar, din această perspectivă, dezbaterea moțiunii de cenzură reprezintă cadrul cel mai adecvat.”

Propunerile făcute de Viorica Dăncilă pentru ocuparea provizorie a funcțiilor vacante de ministru le găsiți aici.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.