Iohannis, nemulțumit de negocierea bugetului UE: ”Rezultatul e cel puțin dezamăgitor”

Klaus Iohannis FOTO: Presidency.ro
Klaus Iohannis FOTO: Presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, este prezent la discuțiile cu liderii europeni față de noul buget al Uniunii Europene, cel pe perioada 2021-2027.

”Discuțiile cu conducerea Consiliului European și a Comisiei Europene, au durat până la 6 dimineata, când am intrat la negocieri. Rezultatul e cel puțin dezamăgitor: nu s-au făcut progrese, pozițiile nu s-au apropiat. Încercăm să vedem dacă putem să obținem un progres în aceste negocieri. Majoritatea dintre noi suntem destul de sceptici”, a declarat președintele Iohannis, la Bruxelles.

Negocierile sunt foarte dificile, majoritatea statelor membre încercând să obțină cât mai mult pentru economiile proprii, în timp ce șefii Comisiei Europene propun anumite reduceri ce au nemulțumit toate celelalte părți.

”Părerile au fost împărțite. Sunt state membre care își doresc un buget considerabil mai mic. Majoritatea dintre noi ne dorim cel puțin bugetul propus sau mai mare”, a precizat șeful statului.

Statele puternice ale Uniunii Europene doresc mai mulți bani pentru mediu, pentru retehnologizare și cercetare, în timp ce România își dorește fonduri mai mari pentru politicile agricole și de coeziune.

“Atât președintele Charles Michel, cât și Ursula von der Leyen au fost deschiși propunerilor noastre și după discuțiile pe care le-am în urmă cu câteva săptămâni, cu președintele Consiliului, au apărut modifcări în propunerea de buget care vin în întâmpinarea solicitărilor noastre, dar este doar o parte din negociere. Până când nu avem unanimitate pe buget, avem doar discuții”, a mai spus președintele României.