Iohannis merge la Avocatul Poporului. Prima reacție a lui Ciorbea: „Nu avem competență”

Președintele Klaus Iohannis a spus la ședința Consiliului Superior al Magistraturii că intenționează să-i facă „o vizită” Avocatului Poporului, Victor Ciorbea. Președintele va ajunge la ora 12:00 la Avocatul Poporului.

Înainte de această întâlnire, Victor Ciorbea a avut deja o reacție și a spus că nu are „competențe” să blocheze inițiativele Guvernului „în termenul de zece zile”.

„Nu avem competență să blocăm aceste inițiative, în termenul de zece zile. Noi putem ataca legile şi ordonanţele de urgenţă după ce intră în vigoare”, a declarat Victor Ciorbea.

Judecătorul Cristi Danileț, fost membru CSM, a declarat că CCR se poate pronunța asupra constituționalității ordonanței date de Guvern dacă Avocatul Poporului atacă OUG invocând faptul că nu au existat motive pentru adoptarea ei în regim de urgență.

„Modificările aduse la Codul Penal prin OUG (dezincriminarea abuzului in serviciu si a neglijentei in serviciu) vor intra în vigoare peste 10 zile de la publicarea OUG. Astfel că CCR are timp suficient să se pronunțe dacă: Avocatul Poporului atacă OUG cum că nu există urgență sau dacă președintele CSM sesizează conflictul constituțional între autoritățile statului. Sau poate Guvernul abrogă OUG, e posibil și asta”, a scris fostul membru CSM pe Facebook.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.