Iohannis a anunțat ce partid preferă la guvernare. Când va desemna premierul

FOTO: presidency.ro klaus iohannis
FOTO: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a susținut vineri, 11 octombrie, o declarație de presă la Palatul Cotroceni, după ce ieri Guvernul Viorica Dăncilă a fost demis prin moțiune de cenzură în Parlament.

„Ne îndreptăm spre un Guvern PNL sau în jurul PNL”, a declarat președintele, care a adăugat că nu își dorește un „guvern de PSD-iști”.

El a mai spus că luni sau marți va avea o propunere de prim-ministru.

Legat de alegerile anticipate, el a declarat că este în favoarea lor, însă sunt foarte greu de organizat deoarece pentru a se ajunge acolo ar trebui ca două Guverne succesive formate în jurul a 2 premieri desemnați de președinte să nu fie votate în Parlament.

„Alegerile anticipate se realizează foarte greu și numai cu acordul și sprijinul concret al unei majorități solide în Parlament”, a menționat Iohannis.

El a mai spus că se poate relua tema anticipatelor după alegerile prezidențiale: „Acum nu se poate purta această discuție. Dacă ar pica două propuneri pe care le-aș face în perioada imediat următoare, acest guvern interimar Dăncila ar rămâne în funcție, lucru inacceptabil și de neimaginat, și ar rămâne în funcție până când s-ar organiza alegeri anticipate, undeva în primăvară. Acest scenariu ar adânci România într-un haos de nedescris. Acum avem nevoie de un guvern rapid instalat”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.