Iohannis: „E șocant. Veți fi moralmente răspunzători de moartea a zeci, chiar a sute de români”

FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut o declarație de presă la ora 14.00, de la Palatul Cotroceni, în care vorbit despre adepții teoriilor conspirației și despre parlamentarii care tergiversează adoptarea noii legi a izolării și carantinării.

Legea a trecut de Camera Deputaților, însă a fost amânată la Senat, după ce senatorii PSD au criticat-o.

„Săptămâna trecută am spus acum nu e momentul unor dispute politice. Vă spun drept că sunt siderat de felul în care PSD-ul a reacționat și reacționează în Parlament acum când e în discuție o lege foarte importantă, legea care reglementează izolarea și carantinarea persoanelor bolnave. E o lege introdusă în regim de urgență în Parlament și toată lumea se aștepta să fie discutată în regim de urgență”, a declarat Iohannis.

Președintele a spus că PSD a invocat faptul că Executivul trebuia să vină mai repede cu această lege sau faptul că această lege nu e bine făcută: „Or, rațiunea unei dezbateri e de a găsi cea mai bună formă. PSD-ul tergiversează aceasta discuție. Trebuie sa recunosc că și pe mine mă surprinde acest cinism exagerat de care dă dovadă PSD-ul. În acest fel PSD-ul privează Guvernul de un instrument absolut necesar în combaterea acestei epidemii, un instrument care reglementează izolarea și carantinarea”.

„E extrem de trist, este șocant. Această tergiversare poate să coste viața a zeci, poate chiar a sute de români. Finalizați discuțiile, aprobați o formă bună pentru această lege. Altfel, veți fi moralmente răspunzători de moartea a zeci, sau chiar a sute de români. Acest comportament, această tergiversare, este intolerabilă”, le-a mai spus Klaus Iohannis parlamentarilor.

Președintele a mai spus că „pandemia care s-a abătut asupra lumii este cea mai gravă criză sanitară din ultimul secol”: „De 100 de ani încoace n-a mai existat o boală cu un impact atât de profund, care se resimte în viața fiecăruia, în economiile naționale. Din păcate, și în România efectele acestei pandemii devin din ce în ce mai vizibile. Azi avem 637 de cazuri noi, iar 30 de romani au murit din cauza acestei boli”.

„Este greu de imaginat cum pot fi unii care umblă pe la televizor, pe stradă, și spun că nu e niciun pericol, ba alții chiar adepții unor teorii conspiraționiste spun că nici nu există boala. Această boală există, e o boală grea și cu un impact devastator asupra lumii, dar și asupra României, din păcate. Este foarte greu de luptat cu această boală”, a mai spus el.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.