Iohannis, despre cum vor fi cheltuite miliardele de la Bruxelles: ”Trebuie să ne facem un plan solid”

FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat, într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni, că fondurile obținute de la Uniunea Europeană, în valoare de 80 de miliarde de euro, sunt suficiente pentru a relansa economia României.

Vizibil încântat, șeful statului a spus: “Este o sumă foarte mare şi cu aceşti bani vom fi în situaţia nu doar de a relansa economia României, vom fi în situaţia de a reconstrui România, deci să intervenim şi în economie, şi în marile sisteme publice. Este o veste foarte, foarte bună. Pentru a folosi aceşti bani şi pentru a nu ajunge în situaţia să-i avem teoretic şi să nu-i folosim, trebuie să ne facem un plan solid, bun, aplicabil”.

Klaus Iohannis a avut o ședință cu șeful Guvernului, Ludovic Orban, dar și cu ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, pe tema noilor fonduri ce vor veni de la Uniunea Europeană.

”Nu a fost prima întâlnire cu această temă, ca să nu își imagineze cineva că până acum am stat și am așteptat. Am avut multe întâlniri cu Guvernul pe proiecte europene, pe fonduri europene și vreau să detaliez chiar un pic, ca să știm despre ce vorbim aici”, s-a fălit președintele.

”Această sumă de 80 de miliarde practic se compune din două mari pachete bugetare. Primul pachet, cel mai mare, este pachetul care se referă la bugetul multianual al Uniunii Europene din 2021 până în 2027. Sunt fondurile europene și proiectele europene pe care le-am avut și până acum. Pentru a atrage acești bani, este nevoie de un concept, un plan național”, a explicat Iohannis.

”Al doilea pachet bugetar din această sumă de 80 de miliarde se compune din pachetul care este destinat relansării și revigorării economice. Este un pachet foarte mare, de 34 de miliarde de euro, pentru România. Acești bani sunt în principal destinați ameliorării crizei, măsurilor de ieșire din criza economică, măsurilor de întărire a economiei, ca să își revină foarte repede după acest șoc provocat de pandemie. Acești bani trebuie consumați mai repede. Practic, pentru a folosi acești bani, avem la dispoziție doar 6 ani. Și o parte din acești bani este posibil să fie deja disponibili în acest an, în 2020. Și aici este nevoie să ne mișcăm rapid, fiindcă până în octombrie trebuie să prezentăm Comisiei Europene planul național aferent acestui fond de repornire, de relansare, de întărire a economiei”, a completat preșdintele țării.