Ce spune Klaus Iohannis despre interzicerea căsătoriilor gay în România

klaus iohannis
Klaus Iohannis FOTO: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat ieri, cu privire la modificarea Constituției pe tema familiei, că este greșită calea fanatismului religios și a solicitărilor ultimative.

Coaliția pentru Familie vrea revizuirea Constituției astfel încât în legea fundamentală să fie prevăzut faptul că o familie se întemeiază pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie.

Însă președintele Klaus Iohannis nu își dorește o astfel de modificare.

„În chestiunea modificării Constituției încă nu este rândul meu să mă exprim, va veni puțin mai încolo rândul meu, însă în acest context cred că este foarte important să reiterez un lucru în care cred, fiindcă eu aparțin, provin dintr-o minoritate etnică și dintr-o minoritate religioasă. Eu cred că trebuie să revenim la ceea ce se numește toleranță și la acceptarea celuilalt, acceptarea celuilalt cu bune și rele. Nu suntem toți la fel, nu toate grupurile etnice și toate grupurile religioase sunt la fel”, a declarat președintele Iohannis la Palatul Cotroceni, după ce fusese întrebat ce părere are despre demersul celor 3 milioane de români care își doresc modificarea Constituției.

„Este greșit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios și a solicitărilor ultimative, eu nu cred în ele și nu le sprijin, eu sunt adeptul toleranței, încrederii și deschiderii către celalalt”, a mai declarat Iohannis, citat de stirileprotv.ro.

Pe 23 mai, Coaliția pentru Familie a depus la Senat o propunere legislativă de revizuire a Constituției, care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Inițiativa a fost semnată de 3 milioane de cetățeni.

Potrivit Coaliției pentru Familie, această propunere legislativă are ca scop protejarea familiei și a drepturilor părinților.

Formularea propusă pentru art. 48 alin. 1 din Constituție este: ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită dintre un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Actualul text al Constituției se referă la căsătoria dintre soți.

Inițiatorii propun ca referendumul național pentru modificarea Constituției să se desfășoare odată cu alegerile parlamentare.

Recomandările editorilor GreatNews:

Proiect de lege: Primă generoasă și scutiri de impozite pentru tinerii căsătoriți și pentru familiile numeroase

Cea mai romantică cerere în căsătorie, din toate timpurile

https://greatnews.ro/reactia-neasteptata-unei-mame-care-afla-ca-fiica-ei-se-va-casatori/

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.