Iohannis, despre carantinarea persoanelor de peste 65 de ani: „E inacceptabil!”

FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a criticat dur proiectul elaborat de Institutul „Matei Balș”, condus de Adrian Streinu-Cercel, de ieșirea din carantină. Președintele a spus că sunt măsuri „aberante” și cu accent totalitar.

„În niciun caz aceste măsuri” de ieșire din perioada de carantină „nu vor fi anunțate de cineva care vrea să se profileze poate politic, poate în alt fel”, a spus Iohannis, însă fără a-l numit direct pe Adrian Streinu-Cercel.

„Așa nu se poate. Nu poate un institut să vină cu un plan propriu să-l pună pe masă și să spună așa se va întâmpla”, a continuat Klaus Iohannis, vorbind despre „o idee care a dus la foarte multă neliniște”.

Președintele a mai spus că acest plan propunea o măsură „aberantă”: „cum că persoanele de peste 65 de ani să fie carantinate, ba chiar să fie luate de acasă și duse în anumite zone de carantină”. „Dragii mei, așa ceva nu se va întâmpla e inacceptabil. În niciun caz nu venim cu astfel de măsuri totalitare”.

„Stați liniștiți, nu vine nimeni să vă ia de acasă să vă ducă în carantină, să vă impună lucruri inumane”, a mai adăugat președintele.

Președintele a precizat că autoritățile vor explica măsurile care vor fi adoptate pentru ieșirea din carantină dar „în niciun caz statul nu va veni să impună astfel de măsuri inumane care nici nu trebuie discutate într-o societate din secolul XXI”.

„Astfel de planuri prost gândite și prost prezentate nu fac decât să inducă panică în societate ori panica este ultimul lucru de care avem nevoie. Toată lumea trebuie să fie responsabilă, inclusiv cei de la diferitele institute de știință, inclusiv oamenii care sunt considerați experți”, a mai spus Klaus Iohannis.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.