Iohannis, despre Bacalaureat și Evaluarea Națională: Vor avea loc fizic, așa cum au fost planificate

FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a făcut o declarație de presă la Cotroceni în care a anunțat noi măsuri de relaxare începând cu 1 iunie, după ce a avut o „ședință destul de lungă” cu premierul și miniștrii și s-a analizat „situația în care încă ne aflăm, stadiul epidemiei și ce măsuri se impun”.

De asemenea, președintele a vorbit și despre modalitatea în care se vor organiza Evaluarea Națională și Bacalaureatul.

„Examenele naționale vor avea loc fizic, așa cum au fost planificate și anunțate de câteva săptămâni. Evaluarea Națională se va face începând din 15 iunie, apoi Bacalaureatul. A apărut o problemă pe care am vrut să o rezolvăm: e posibil să fie copii bolnavi sau termometrul să arate că au febră.

Pentru ei trebuie să găsim soluții și atunci se va organiza pentru Evaluarea Națională (bolnavi, izolați, găsiți cu febră la examen) o a doua sesiune a Evaluării Naționale pe 29 iunie. La Bacalaureat va exista o a doua sesiune în august, ca în fiecare an”, a declarat președintele.

În ceea ce privește celelalte măsuri anunțate, președintele Iohannis a spus că de la 1 iunie se vor redeschide terasele, însă mesele vor fi la cel puțin 2 metri distanță și vor putea sta maximum 4 persoane la o masă.

De asemenea, tot de săptămâna viitoare, se va putea merge la plajă, se reia transportul internațional rutier și feroviar și devin posibile spectacolele în aer liber cu maximum 500 de spectatori. De pe 1 iunie nu va mai fi nevoie de o declarație pe proprie răspundere pentru deplasările între localități.

Vor fi reluate și activitățile sportive și competițiile în aer liber, însă mai puțin sporturile de contact.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.