Iohannis atacă coaliția PSD-ALDE: „Suntem într-o situație delicată”

Klaus Iohannis. Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a cerut ca în toamnă legile justiției să fie revizuite în Parlament, pentru că „suntem într-o situație delicată din cauza modului în care Coaliția a știut să legifereze într-un mod lipsit de transparență”. Despre legile justiției, Iohannis a mai spus că „au legiferat cum au dorit, calitatea este proastă, iar rezultatul e foarte îngrijorător”.

Președintele a mai spus că până acum au fost evitate „cele mai nocive modificări” din legile justiției, după ce judecătorii CCR au găsit în ocazii diferite neconcordanțe.

„România este membru cu drepturi depline în UE, dar din acest statut derivă și obligații, inclusiv funcționarea justiției. Este imposibil să construim un sistem de Justiție care contravine normelor europene, care ignoră valorile europene. O nesocotire a concluziilor Comisiei de la Venția ar echivala cu o îndepărtare de facto de la normele europene. (…)

În ceea ce privește demersurile făcute de mine vă spun că am cerut în mod repetat reexaminarea, am trimis sesizări de la CCR. În privința legii 304 modificată am epuizat toate căile constituționale și sunt obligat să promulg această lege. Asta nu înseamnă că parcursul acestei legi s-a finalizat.

Solicit în mod expres ca imediat ce se reia sesiunea să reintroducă aceste legi în circuitul parlamentar și să le corecteze așa cum solicită cei avizați. Acest pas este imposibil de evitat”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Președintele a mai spus că în ceea ce privește legea 303 va sesiza Curtea Constituțională cu o solicitare fermă de a ține cont de opiniile Comisiei de la Veneția. „Țin să atrag atenția parlamentarilor din majoritate că loialitatea lor trebuie să fie față de alegători, față de românii care-și doresc să rămână în UE.

Nu trebuie să devenim un exemplu negativ, făcând legi ca anumiți lideri politici să scape de dosare. Au fost aleși pentru România, pentru români, nu pentru a scăpa un lider de închisoare. Standardul în materie de legiferare trebuie să fie respectul pentru normele de drept”, a mai spus Iohannis.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.