Iohannis a promulgat legea registrului agresorilor sexuali

Foto: Pixabay

Agresorii sexuali vor fi înscriși într-un registru național și vor fi monitorizați de Poliție, se precizează într-o lege promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Potrivit actului normativ, persoanele înscrise în registru au obligaţia să comunice Poliţiei, odată la cel mult trei luni, informații precum profesia, mijloacele de existenţă, cu ce persoane minore, în vârstă, cu dizabilităţi sau vulnerabile locuiesc sau intră în contact frecvent sau ce școli sau spitale de copii frecventează.

Agresorii sexuali vor fi obligați să comunice și schimbarea de domiciliu sau plecările în călătorii. Poliția va fi, la rândul ei, obligată să facă verificări la domiciliul persoanelor înscrise în registru, nu mai târziu de trei lini.

Legea a fost inițiată de deputatul Oana Bâzgan și a fost semnată de 111 parlamentari din toate partidele. Registrul național automatizat va cuprinde toți autorii contravenţiilor şi infracţiunilor sexuale, de hărţuire sau asupra minorilor.

Va fi păstrată și o evidență a persoanelor fizice sancționate, condmnate sau împotriva cărora s-au luat măsuri penale sau administrative.

Potrivit actului normativ, nu se înscriu în acest registru persoanele fizice care la data comiterii faptelor erau minore, cu excepţia cazurilor în care instanţa de judecată a dispus aceasta în mod expres într-un proces penal.

În registru vor fi trecuți toți cei care comit următoarele infracțiuni:

a) trafic de persoane
b) trafic de minori
c) proxenetism
d) exploatare a cerşetoriei
e) folosire a unui minor în scop de cerşetorie
f) folosire a serviciilor unei persoane exploatate
g) folosire a prostituţiei infantile
h) viol
i) agresiune sexuală
j) act sexual cu un minor
k) corupere sexuală
l) racolare a minorilor în scopuri sexuale
m) hărţuire sexuală
n) folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual
o) pornografie infantilă
p) ultraj contra bunelor moravuri
q) incest

Registrul se organizează de către Ministerul Afacerilor Interne şi se ţine de către unităţile Poliţiei Române, prin structuri specializate în acest domeniu.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.