Iohannis a promulgat legea brățărilor electronice de supraveghere

Foto: Pixabay

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și penale.

Proiectul de lege fusese adoptat în 21 aprilie, în Parlament, cu unanimitate de voturi. Astfel, va fi pusă la punct o infrastructură de monitorizare electronică pentru unele persoane aflate în procedură judiciară sau cu condamnări penale.

Dispozitivele vor fi mobile sau fixe și vor fi operate prin noul Sistem Informatic de Monitorizare Electronică.

Acesta va cuprinde sisteme informatice dedicate, aplicaţii, echipamente şi reţele de comunicaţii şi tehnologia informaţiei, precum şi de dispozitive electronice de supraveghere, destinate monitorizării electronice în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale.

Dispozitivul electronic de supraveghere mobil se montează pe glezna persoanelor supravegheate. Prin excepţie, acest dispozitiv se montează pe braţul persoanei atunci când montarea pe gleznă nu este fizic posibilă sau este contraindicată medical.

De asemenea, organul de supraveghere şi/sau operatorul tehnic are dreptul să pătrundă în imobilul unde se execută măsura, fără acordul persoanei supravegheate sau al persoanelor care locuiesc împreună cu aceasta.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.