Iohannis îi face o solicitare fără precedent premierului Dăncilă

FOTO: presidency.ro klaus iohannis
FOTO: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să-i trimită agenda de lucru a fiecărei ședințe de Guvern.

Șeful statului vrea astfel să vadă dacă și când va fi adoptată o eventuală ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea. Solicitarea președintelui vine în contextul în care mai multe voci din PSD au cerut la o întâlnire a social-democraților de duminică o ordonanță de urgență cu privire la amnistie și grațiere.

Potrivit unor surse, ar exista și termenul de 15 ianuarie pentru adoptarea acesteia.

Ce i-a scris Klaus Iohannis premierului Viorica Dăncilă:

„Stimată doamnă Prim-ministru,

În vederea exercitării prerogativelor stabilite de art. 87 din Constituție, vă solicit să îmi transmiteți agenda de lucru a fiecărei ședințe a Guvernului.

Învederez că obligația comunicării este prevăzută de art. 39 din Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum și a altor documente, în vederea adoptării/aprobării, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 561/2009.

Potrivit dispozițiilor menționate, agenda de lucru a ședinței Guvernului se comunică autorităților publice interesate, împreună cu proiectele de documente de politici publice, proiectele de acte normative sau alte documente, precum și documentele însoțitoare respective, cu cel puțin 24 de ore înainte de ziua ședinței Guvernului.”

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că nu se teme să vorbească despre amnistie și grațiere, deși aceste cuvinte parcă ar fi o blasfemie în România.

„Dacă cineva găsește alte instrumente, alte măsuri legislative, orice alt tip de acțiune care să rezolve în totalitate, să repare toate nedreptățile care s-au întâmplat în România și care se întâmplă în continuare, toate abuzurile din justiție, altele decât grațierea și amnistia, va avea tot sprijinul partidului și al meu personal.

Dacă nu, nu mai ezitați. Nu știu când, nu știu cum. Nu mai ezitați. Hotărâți-vă când și dacă! PSD-ALDE are și această obligație, să repare nedreptățile.

Ca să nu-și mai taie venele cei din presa cu epoleți și toți ăia plătiți de Sorosică prin Bitcoins, ați văzut că toate lucrurile ies la iveală, domnule, inventați ceva, găsiți o decizie CCR, o virgulă într-o decizie a CCR să spuneți – aceste două acte normative, trei, cinci acte normative nu sunt aplicabile lui Liviu Dragnea și închidem subiectul.

Ieșiți toți din această capcană în care ei personalizează toate aceste intenții ca și când sunt date pentru mine”, a spus șeful PSD, Liviu Dragnea.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.