Invitat la o cină festivă? 5 ponturi pentru a face o impresie bună

Sursa foto: Shutterstock

Vin sărbătorile și ai fost invitat la o cină importantă, poate la părinții prietenului sau ai prietenei, ori poate alături de noii tăi colegi. Nu-ți rămâne decât să scoți din dulap puloverul cu motive festive sau accesoriul acela multicolor pe care voiai de mult să îl porți, nu-i așa? Ei bine, nu!

Chiar dacă sărbătorile familiale nu mai sunt atât de grandioase cum erau pe vremuri, sau chiar dacă lucrezi într-o companie mică, acest lucru nu înseamnă că poți fi neglijent cu felul în care te prezinți. Și nu e vorba doar de vestimentație! Iată câteva ponturi pentru a face o impresie bună.

Îmbracă-te de ocazie

Petrecerea de sărbători e o extensie a mediului de lucru, așa că de ce să nu strălucești îmbrăcându-te în cele mai bune haine? Evită piesele care sunt prea casual sau prea provocatoare și ia-ți cel mai bun costum, sau alege ținute delicate și elegante, precum sunt rochiile de ocazie.

Socializează și cunoaște oameni noi

Petrecerea festivă e o oportunitate grozavă să-ți cunoști colegii cu care nu lucrezi în mod direct, dar și să adâncești relația cu cei pe care i-ai cunoscut deja. E o șansă să te conectezi cu ei la nivel personal. Fă cunoștință cu soții sau soțiile lor, vorbește despre hobby-uri, interese personale sau tradiții familiale.

Dacă, în schimb, e prima dată când cunoști părinții prietenului sau ai prietenei tale, fă cunoștință cu toată familia, inclusiv cu cei mici. În cazul în care ai emoții și nu știi despre ce să vorbești, întreabă-i pe părinți cum s-au cunoscut și de aici conversația va curge natural. Joacă-te cu copiii și nu te da în lături dacă ești invitat să participi la o tradiție familială.

Nu vorbi despre muncă sau politică

Abordează subiecte ușoare și evită să vorbești despre politică sau muncă. În definitiv, nu ești la birou, nu-i așa? Și cu toții știm ce polemici pot isca discuțiile despre politică. E un moment în care vrei să te relaxezi și să te bucuri de compania celorlalți, așa că găsește subiecte care sunt stress-free și nu sta deoparte. Dacă vezi pe cineva singur, du-te și fă cunoștință.

Nu consuma prea mult alcool

O petrecere festivă nu e locul în care să le demonstrezi celorlalți cât de mult poți să bei. Cum spus mai sus, o astfel de petrecere e o extensie a locului de muncă și cu siguranță nu vrei să fii subiectul de conversație de pe buzele tuturor colegilor când vă întoarceți la muncă. Mai ales al celor pe care ai încercat să-i impresionezi de când ai venit în companie.

Nu fi prea generos cu alcoolul nici dacă ești invitatul părinților persoanei iubite. Poți spune sau face multe lucruri nesăbuite dacă ajungi să bei prea mult de față cu ei, pe care sigur le vei regreta a doua zi. În definitiv, vrei să faci o impresie bună viitorilor tăi socri, nu-i așa?

Respectă eticheta la masă

Dacă știi deja că urmează să consumi mâncăruri pretențioase, cum ar fi melci sau homar, nu poți doar să-ți înfigi degetele și tacâmurile în aceste feluri fără să știi cum pot fi servite corect. Așadar, documentează-te înainte să te aventurezi în a le consuma. Și chiar dacă ajungi să faci ceva greșit, tratează acest lucru cu lejeritate și naturalețe. Nu are rost să te crispezi doar din cauza unui „escargot”. 

În ultimul rând, nu uita că ești la o petrecere, așa că încearcă să te destinzi și să te simți bine. Să fii tu însuți e întotdeauna cea mai bună strategie pentru a lăsa o impresie bună. Dar nimeni nu a zis că poți fi cea mai bună versiunea a ta, având grijă la vestimentație, la maniere și la conversație. Distracție plăcută!

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.