„Înviat din morți”. Metoda prin care cercetătorii vor să îi readucă la viață pe oameni

studiu celule stem
Foto: Filter Forge (Flickr)

O echipă de cercetători speră să folosească celule stem pentru a-i readuce la viață pe pacienții aflați în moarte cerebrală, relatează statnews.com.

Cercetarea va fi realizată de compania Bioquark din Philadelphia, SUA, și constă în injectarea de celule stem în măduva spinării în cazul pacienților care se află în moarte cerebrală. Pacienții vor primi și un amestec de proteine. De asemenea, sistemul lor nervos va fi stimulat electric, iar creierul va fi supus unei terapii cu laser.

Scopul final este de a determina organismul să producă noi neuroni și de a-i face să se conecteze unii cu alții, astfel încât creierul să revină la viață.

Însă literatura științifică de până acum pare să arate că este extrem de puțin probabil ca Bioquark să reușească, mai notează statnews.com.

Cercetarea a fost lansată în aprilie 2016 în Rudrapur, India, însă niciun pacient nu a fost înscris. Apoi, autoritățile indiene au oprit studiul deoarece organismul pentru controlul medicamentelor din India nu își dăduse acordul pentru începerea cercetării.

Acum, Bioquark a găsit o nouă locație pentru studiul său, undeva în America Latină. Locul exact va fi anunțat în lunile următoare.

Cercetarea își propune să realizeze teste pe 20 de pacienți care vor primi tratamentul.

Mai întâi, un pacient va primi o injecție cu celule stem izolate din grăsimea sau sângele propriu. Apoi, un amestec pe bază de peptide (substanță chimică alcătuită din mai mulți aminoacizi) va fi injectat în măduva spinării, cu scopul de a o ajuta să dezvolte noi neuroni. După aceea, sistemul nervos al pacientului va fi stimulat atât electric, cât și cu ajutorul unei terapii cu laser timp de 15 zile pentru a determina neuronii să creeze legături.

Cercetarea propusă de Bioquark a fost însă aspru criticată de alți specialiști. Neurologul Ariane Lewis a scris într-un editorial din 2016 că studiul este „la limita șarlataniei”, „nu are niciun fundament științific” și că le oferă familiilor „speranțe false”.

Multe alte întrebări rămân fără răspuns: chiar dacă un pacient și-ar redobândi activitatea cerebrală, cât de funcțional ar fi?

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.