Învățătoare către eleva sa: „Fetițo, ești analfabetă! Lasă boceala, să nu te mai văd!”

școala 79 bucurești
Foto: Facebook

Mama unui copil de la Școala nr. 79 din București o acuză pe învățătoarea Mihaela Radu că își umilește și jignește constant elevii, relatează „Libertatea”.

Ea a și adunat înregistrări audio în care dascălul ridică tonul la copii și îi face „analfabeți”.

Într-una din înregistrări se aude cum învățătoarea Mihaela Radu verifică temele copiilor la limba și literatura română:

„«La trezit»?! Așa se scrie? Și așa mi-ai spus?! Cum mi-ai citit mie răspunsul!? Că am auzit că te bâlbâiai… cum trebuia să-mi răspunzi? (…) Ia uite, și «la rugat», fetițooo! Ești clasa a IV-a, analfabetă, scrii «l-a rugat, l-a chemat» fără cratimă?! (…) Nu ți-e rușine? Cum ai ajuns, fato, în clasa a treia? Măi fetiță, măi! (…) Vai, vai, vai”.

După ce găsește mai multe greșeli de ortografie în caietul elevei învățătoarea țipă și mai tare și decide să-i dea „Insuficient” la temă, iar fata începe să plângă.

„Du-te la loc, hai, lasă boceala, lasă boceala! Ce să-ți povestesc… Unde te duci tu în fiecare zi? La înot? Da!? Du-te la înot și-o să ai notele… să înoți. Foarte slabă ești în ultimul timp! Uită-te și tu hal de temă, ție nu ți-e rușine?! Vă trebuie școală, nenică! Ce să faci cu înotul!? Ce să spun…”, continuă învățătoarea.

„Ia-ți caietul, ești varză! Pune mâna și învață ortograme. Și pune mâna și fă-ți temele cu seriozitate, nu în bătaie de joc! Du-te de aici, să nu te mai văd!”,

„Copilul meu nu vrea să mai meargă la școală. Din punct de vedere psihologic, este un abuz. S-a întâmplat inclusiv să-i lovească pe copii cu cartea în cap”, a declarat pentru „Libertatea” mama unuia dintre elevi, singura care a și reclamat comportamentul cadrului didactic. Ceilalți părinți au semnat o declarație pentru susținerea învățătoarei.

Cadrul didactic spune că niciodată nu a dat într-un copil și că așa este ea, mai pasională. Ea este apărată și de directoarea școlii.

„Noi, profesorii, avem câte 33-34 de copii la clasă, sigur că mai avem tendința să vorbim tare ca să fim auziți. Avem această deformație profesională. Doamna Radu Mihaela are un timbru ridicat al vocii și noi știm asta. Ceilalți părinți au zis și ei că știu de timbrul impunător și că nu-i deranjează”, a explicat directoarea școlii.

Înregistrarea poate fi ascultată aici.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.