Intră România în spațiul Schengen? Ce propune Comisia Europeană

FOTO: Poliția de Frontieră Română/contul de Facebook
FOTO: Poliția de Frontieră Română/contul de Facebook

Comisia Europeană a anunțat că va susține aderarea României la spațiul Schengen, o decizie în acest sens fiind amânată ani de zile de unele state vest-europene.

”Viitorul Schengen trebuie să fie marcat de către acele state membre ale UE care nu fac parte din spațiul Schengen. Este o așteptare legitimă și o obligație legală pentru acele țări care sunt pregătite pentru aderare”, a anunțat Comisia Europeană.

”Schengen este o mașină bine unsă, dar ca orice mașină, pentru a rezista testului timpului, fundamentele sale trebuie să fie constant sprijinite și consolidate. Astăzi propunem o nouă cale de urmat care să asigure securitatea și mobilitatea cetățenilor UE, sporind în același timp rezistența Schengen la provocări. Desigur, Schengen nu este complet fără toate statele noastre membre”, a decvlarat vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

Din spațiul Schengen fac parte aproape toate statele din Uniunea Europeană, cu excepția României, Bulgariei, Croației, Ciprului și Irlandei.

”Comisia Europeană consideră că acum este momentul cel mai potrivit pentru a da curs acestor evaluări pozitive şi cere Consiliului să ia măsurile necesare astfel încât Bulgaria, România şi Croaţia să devină membre ale spaţiului fără controale la frontierele statelor membre”, se mai precizează în comunicat.

România ar putea adera la acest spațiu, care va duce la eliminarea controalelor la frontieră cu țările membre, până lșa sfârșitul anului.