Într-o zonă din Rusia a nins cu zăpadă neagră | VIDEO

Zapada neagra în Rusia. Foto: Youtube

Locuitorii regiunii Kemerovo din Siberia, unde sunt numeroase cariere de cărbune, au avut parte de un fenomen ciudat în această iarnă: A nins cu zăpadă neagră.

Zăpada neagră își trage culoarea de la praful de cărbune și a acoperit orașe întregi, printre care și Prokopyevsk. Localnicii dau vina pe uzinele de îmbogățire a cărbunelui din zonă.

Regiunea este una dintre cele mai bogate în cărbune din Rusia și găzduiește un uriaș complex industrial. Acesta a fost construit în epoca sovietică, fără să se țină cont prea mult de impactul său asupra mediului înconjurător.

”Am moștenit o situație ecologică dificilă”, a spus Sergei Tsivilev, guvernatorul din Kemerovo, citat de Euronews.

”Carierele deschise de exploatare a cărbunelui sunt foarte aproape de orașe. Unele astfel de exploatări au plătit deja pentru relocarea cetățenilor care trăiesc acolo către zone mai curate”, a adăugat acesta.

După o scădere a producției la scurt timp după prăbușirea Uniunii Sovietice, din zonă se extrage tot mai mult cărbune. Fiind un combustibil ieftin, acesta este folosit în mare parte și pentru încălzire în Siberia.

În trecut, autoritățile locale au găsit o soluție ciudată pentru mascarea fenomenului. Au vopsit troienele de zăpadă neagră în alb.

https://www.youtube.com/watch?v=oFOybibjLIU