Bucureștenii vor avea internet în mijloacele de transport în comun

FOTO: RATB.RO
FOTO: RATB.RO

Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) vrea să instaleze internet wireless în autobuzele, tramvaiele și troleibuzele care bat străzile Capitalei.

Planul costă 1,34 milioane de euro, adică 4,7 milioane de bilete de o călătorie pe liniile de transport în comun ale Bucureștiului. RATV dispune, în acest moment, de 486 de tramvaie, 297 de troleibuze și 1.147 de autobuze, care circulă pe un total de 155 de linii de transport în comun.

Oferta a fost publicată deja pe portalul licitațiilor publice, iar suma alocată acoperă între 1.350 și 1.580 de aparate, care vor fi accesibile pentru o perioadă de 17 luni.

Procedurile de adjudecare vor începe în 15 mai, iar RATB a anunțat că va plăti acest serviciu „surse proprii, cu ordin de plată în termen de 30 de zile”. Măsura este o mai veche doleanță a Gabrielei Firea, primarul general al Capitalei.

Mai mult, această acțiune ar putea veni în întâmpinarea unor politici europene de viitor. Comisia Europeană a anunțat recent că dorește să implementeze un sistem Wi-Fi pentru spațiile publice din statele membre UE în următorii 4 ani. De asemenea, președintele organizației, Jean-Claude Juncker, a precizat că minimum un oraș din fiecare țară a spațiului comunitar să dispună de o rețea mobilă 5G până în 2020.