Insulă din Delta Dunării, scoasă la vânzare. Costă cam cât o vilă într-o zonă centrală

FOTO: Artmark Historical Estate/Youtube
FOTO: Artmark Historical Estate/Youtube

Insula Matița din Delta Dunării, care are o suprafață de 6.280 de metri pătrați, este scoasă la vânzare prin casa de licitații Artmark. Prețul de pornire este 350.000 de euro, iar potrivit Adevarul.ro, ar putea ajunge la un preț cuprins între 400.000 și 500.000 de euro, echivalentul unei case generoase și cu istoric din centrul unui oraș mare din țară.

„Delta Dunării, inclusă în patrimoniul mondial al UNESCO în 1991, este fără îndoială una dintre cele mai spectaculoase rezervații naturale din Europa. Iar Insula Matița, un loc unicat aflat în inima Deltei, în apropierea lacurilor Matița și Babina, este probabil singura insulă ce poate fi achiziționată în acest moment în România.

Când spui „insulă”, gândul îți fuge instantaneu la izolare, natură sălbatică, liniște și deconectare. Iar Insula Matița nu face excepție, oferindu-le pe toate acestea împreună cu necesitățile de confort ale omului contemporan.

Insula Matița se găsește la aproximativ 45 km de Tulcea, în mijlocul triunghiului format de Chilia Veche, Sulina și Mila 23, la intersecția Lacurilor Matița și Babina. Administrativ, ține de comuna Chilia Veche, una dintre cele mai vechi așezări ale Deltei. Încă din anul 334 î. Hr., aici a funcționat colonia greacă Achillea (denumită după Achile, eroul războiului Troian), fortificată de Alexandru Macedon.

În hărțile medievale, apare ca cetate genoveză, fiind un punct important în activitatea negustorilor genovezi de la gurile Dunării. În prezent, se mai observă doar șanțurile de apărare ale cetății și intrarea de la bifurcația canalului Chilia – Batag și Tătaru”, se arată în anunțul de prezentare postat pe Artmarkhistoricaltaste.ro.

Insula are o formă alungită, asemănătoare unui bumergang, iar acum se află pe ea 8 construcții. Suprafața construită desfășurată este de peste 1.300 de metri pătrați. Aici se găsesc unități de cazare, o cherhana, clădiri tehnice și administrative.

Toate construcțiile păstrează imaginea tradițională a locului, sunt acoperite cu stuf și au fost complet renovate în exterior în 2018.

„Aflându-ne în inima Deltei, regimul asupra terenului de 6.280 mp este de drept de superficie, construcțiile fiind desigur în proprietate. Având în vedere frumusețea locului, insula ar putea exploata potențialul turistic și interesul pescarilor pentru această parte a Deltei, fiind pregătită pentru a-și relua funcțiunea de pensiune pe care a avut-o în trecut, cu unități de cazare și cherhana”, mai scrie în anunț.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.