Instigare pentru a merge la slujba de Înviere: „Nu vor putea să ne amendeze dacă suntem toți uniți!”

declarație instigare
Foto: Facebook / mirkosajkov / pixabay.com

Instituția Prefectului din județul Maramureș informează că unui român i s-a făcut dosar penal pentru instigare publică.

Persoana respectivă a publicat pe rețelele de socializare o declarație pe proprie răspundere prin care îi încuraja pe oameni să iasă din case și să meargă la slujba de Înviere din acest weekend.

În rubricile „Nume”, „Prenume”, persoana a scris „Creștin Ortodox”, iar la adresa locuinței „Hristos este în mijlocul nostru! Este și va fi!!!”.

La „Locul deplasării” era menționat „Merg la învierea Domnului Iisus Hristos!!”

Data declarației era 19 aprilie, când creștin-ortodocșii sărbătoresc Paștele.

De asemenea, în partea de sus a declarației era scris mesajul „Nu vor putea să ne amendeze sau să ne aresteze dacă suntem toți uniți!!! Dă-o mai departe!!!”.

„Poliția orașului Borșa s-a sesizat despre faptul că pe rețelele de socializare a apărut o postare emisă prin care îndemna în scris publicul să participe la slujba de înviere din data de 19 aprilie a.c., cu mențiunea „Nu vor putea să ne amendeze sau să ne aresteze dacă suntem toți uniți!!! Dă-o mai departe”. Postarea a fost publicată și distribuită inclusiv de alte persoane”, a anunțat Prefectura Maramureș.

Potrivit autorităților, în urma verificărilor efectuate a fost identificată persoana care a postat declarația pe propria răspundere atașată și a fost informat Parchetul de pe lângă Judecătoria Vișeu de Sus.

Organele abilitate au întocmit dosarul penal nr.472/P/2020 în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „Instigare publică” faptă prevăzută și pedepsită de Art.368 alin.1 Cod penal.

Informare de presă – Dosar penal pentru instigare publică!Poliția orașului Borșa s-a sesizat despre faptul că pe…

Publicată de Institutia Prefectului – Judetul Maramures pe Duminică, 12 aprilie 2020

Articolul 368 din Codul Penal, prevede la aliniatul 1 că fapta de a îndemna publicul, verbal, în scris sau prin orice alte mijloace, să săvârșească infracțiuni, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, fără a se putea depăși pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea la săvârșirea căreia s-a instigat.

Foto: Facebook / mirkosajkov / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.