Inspector șef, anchetat de DNA pentru că le-a cerut șpagă subalternilor ca să nu-i dea afară. Cât era mita

șpagă mită
Foto: leo2014 / pixabay.com

Viorel Părpăneață, inspector de stat șef în cadrul Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (I.S.C.I.R.), este anchetat penal de procurorii DNA deoarece le-ar fi cerut subalternilor săi câte 1.000 de euro lunar pentru a-i menține în funcție.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 8 iunie 2022, față de Viorel Părpăneață.

El este acuzat de luare de mită.

Potrivit procurorilor, pe data de 20 mai 2022, în cadrul unei ședințe de management organizată la un hotel din Sinaia, Părpăneață ar fi pretins de la fiecare dintre șefii inspecțiilor teritoriale din cadrul I.S.C.I.R. câte 1.000 de euro lunar pentru menținerea lor în funcție și ar fi lăsat totodată să se înțeleagă că, dacă inspectorii șefi nu sunt de acord cu această solicitare, vor fi demiși (revocați) și vor fi numiți alți inspectori șefi.

Procurorii mai spun că ulterior, la data de 8 iunie 2022, Părpăneață a primit de la unul dintre inspectorii șefi din teritoriu suma de 5.000 de lei.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte o serie de obligații, între care:

  • să nu depășească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,
  • să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
  • să nu exercite funcția de inspector de stat șef al I.S.C.I.R., funcție în exercitarea căreia inculpatul a săvârșit fapta.

Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Foto: leo2014 / pixabay.com