Inspector ANAF, acuzat de DNA că a luat șpagă de 56.000 de euro de la patronul unei firme

șpagă mită
Foto: leo2014 / pixabay.com

Un inspector ANAF din județul Timiș este urmărit penal de DNA pentru luare de mită, anunță instituția într-un comunicat de presă.

El este acuzat că a luat mită în valoare totală de 276.000 de lei (aproximativ 56.000 de euro) de la patronul unei firme.

Alexandru Țăran, inspector în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (A.N.A.F.) Timiș, este acuzat de:

  • luare de mită în formă continuată,
  • instigare la spălarea banilor în formă continuată,
  • complicitate la evaziune fiscală.

Iar administratorul societății comerciale este acuzat de:

  • dare de mită în formă continuată,
  • evaziune fiscală,
  • spălarea banilor în formă continuată.

Potrivit procurorilor, în perioada iunie 2015 – februarie 2016, inspectorul ANAF ar fi pretins și primit, în mai multe tranșe, prin virament bancar și în numerar, suma totală de 276.000 de lei, cu titlu de mită.

Șpaga a fost dată pentru ca inspectorul să întocmească un raport de inspecție fiscală favorabil firmei respective după efectuarea unui control.

În baza raportului, societății comerciale respective i-a fost rambursat TVA de peste 968.436 de lei (aproape 200.000 de euro).

În realitate, inspectorul ar fi trebuit să constate caracterul fictiv al unor operațiuni comerciale (în valoare totală de 5 milioane de lei TVA inclus) și să aplice prevederile legale care se impuneau.

Pentru a disimula adevărata proveniență a sumelor de bani primite cu titlu de mită, inspectorul a propus încheierea a 3 contracte de consultanță fictive cu societățile comerciale deținute de persoane din familia inspectorului fiscal.

În dosar sunt urmărite penal și alte persoane.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.