INSP: „Scenariul principal pentru România arată că următorul val epidemic cu tulpina Delta va fi substanțial privind infectările și spitalizările”

pandemie coronavirus covid
Foto: icsilviu / pixabay.com

Institutul Național de Sănătate Publică avertizează că la sfârșitul lunii iulie se pot înregistra, în medie, până la 200 de cazuri de coronavirus pe zi.

Potrivit raportului INSP, până în prezent, acoperirea vaccinală, anti-Covid, nu depășește 40% în nicio grupă de vârstă. Doar 1 din 3 persoane de peste 60 de ani au ales să se vaccineze. Acoperirea vaccinală depășește 30% în doar 2,3% din totalul localităților din România.

Scenariul principal de luat în considerare pentru România ar fi cel care arata că următorul val epidemic cu tulpina Delta va fi unul substanțial în ceea ce privește infecțiile și spitalizările.

Există o diferența semnificativă a nivelurilor de acoperire vaccinală la grupele de vârstă la risc (peste 60 de ani), între Marea Britanie si Romania, astfel încât
acest tablou cu un număr de decese mai mic decât in valurile anterioare este posibil să nu se materializeze în cazul României.

INSP mai transmite că în cazul constatării răspândirii unei variante de virus care prezinta abilitatea de a eluda răspunsul imun datorat vaccinării nu se va putea exclude posibilitatea de reimpunere de restricțiilor economice și sociale la nivel local, regional sau național.

Având in vedere potențialul de evoluție a variantei delta in Romania și acoperirea vaccinală scăzută în rândul persoanelor la risc, este necesar ca unele restricții să rămână în vigoare în continuare.

În ceea ce privește restricțiile de călătorie, INSP spune că acestea “vor trebui să rămână în vigoare și în perioada următoare. Decizia de renunțare la ele va depinde de imaginea epidemiologică internațională și internă, de prevalența și localizarea oricăror variante de îngrijorare, eficacitatea vaccinurilor asupra acestor variante și impactul variantelor asupra transmisibilității, spitalizărilor și deceselor, precum si de progresul campaniilor de vaccinare atât la nivel național cat si internațional“.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.