A apărut o nouă înșelătorie. Escrocii se folosesc de numele ANAF

escrocherie bani brokeri
Foto: Brady Hsu (Flickr)

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a detectat în aceste zile o posibilă fraudă menită să păcălească persoanele fizice.

Potrivit unui comunicat de presă al ANAF, persoanele fizice primesc sms-uri sau email-uri în care sunt informate că pot primi bani de la ANAF. Apoi, persoanele sunt sfătuite să acceseze un site, la care este disponibil un formular, în care sunt solicitate, în numele ANAF, date personale, inclusiv date ale conturilor și PIN-urile acestora.

„Rugăm contribuabilii să nu acceseze site-ul din sms-urile primite și, totodată, le reamintim că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală nu transmite informații nesolicitate prin sms, iar portalul oficial al instituției este www.anaf.ro”, menționează ANAF în comunicatul de presă.

Recent, și numele Poștei Române a fost folosit într-o înșelăciune. În luna mai, mai mulți internauți au primit mesaje potrivit cărora au câștigat telefoane de ultimă generație oferite de Poșta Română.

Utilizatorii primeau mesaje care păreau trimise de Poșta Română în care li se spunea că în fiecare zi compania națională alege câteva persoane care să participe la un sondaj scurt cu 6 întrebări, de 30 de secunde, iar în schimb li se oferă un cadou de la sponsorii Poștei Române un Samsung Galaxy S10, un Apple iPhone XS sau un iPad Air 2.

„Evitați să introduceți date personale și/sau financiare după primirea unor astfel de campanii ‘promoționale’. Dacă nu ați participat la un concurs, cum ați putea câștiga? Momentan link-ul este inactiv, însă este posibil ca această campanie să fie replicată și pe alte site-uri compromise. Rețineți faptul că astfel de promoții sunt de obicei prezente exclusiv pe canalele oficiale ale companiilor”, a transmis la acea dată Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică CERT-RO.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.