Înșelătoria momentului. Aveți mare grijă la metoda „COVID”

telefon apel escrocherie
Foto: pixabay.com

O nouă metodă de înşelăciune este folosită de infractori, avertizează Poliția Română. Este vorba despre o metodă inspirată de metoda „Accidentul”, care a fost adaptată la contextul pandemiei.

Noua escrocherie a fost denumită metoda „COVID”. Infractorii sună potenţiale victime la telefon şi, pretinzând că rude ale acestora au fost diagnosticate cu COVID-19, cer bani pentru achiziţionarea de aparate de ventilaţie.

Potrivit Digi24, un astfel de caz a fost reclamat la Inspectoratul de Poliție Județean Constanţa.

Poliţiştii le recomandă cetăţenilor să nu ofere date personale la telefon, indiferent de calitatea invocată de interlocutor, să nu trimită sume de bani unor necunoscuţi, indiferent de pretextul acestora şi să sesizeze poliţiştii dacă au suspiciunea că ar putea fi victima unei infracţiuni de înşelăciune.

„În această perioadă, de la instituirea stării de urgență și până acum, au fost identificați tâlhari, hoți, traficanți de droguri, au fost făcute capturi importante de droguri, au fost identificați infractori de toate genurile, chiar și cei care se ocupau cu înșelătorii gen „accidentul” încercaseră să adapteze metoda „COVID-ului””, a declarat la postul de televizune Dan Antonescu, consilier în cadrul Ministerului de Interne.

„Infractorii nu au niciodată pauză, iar escrocii, în general, dau dovadă de foarte multă imaginație. În perioada aceasta ei încearcă cumva să-și mențină pe linie de plutire „afacerile”. Gândiți-vă că sunt foarte mulți cei care „șomează”. Și aici mă refer la cei care se ocupă la traficul de droguri, traficul de carne vie. Sunt multe domenii unde nu mai pot lucra. Sau spărgătorii de locuințe: toată lumea e acasă, nu mai pot intra în locuințe fără să fie observați. Au încercat să spargă magazine, au fost prinși”, a mai menționat el.

Escrocheria „Fiul care a avut un accident”

O înșelătorie telefonică ce a făcut o mulțime de victime în România este cea care a ajuns să fie numită escrocheria „Fiul care a avut un accident” sau metoda ”Accidentul”. Escrocii sunau diferite persoane, în special oameni în vârstă, și se dădeau drept avocați sau reprezentați ai unor victime.

Ei le spuneau bătrânilor că fiul sau fiica lor a provocat un accident și, ca să nu depună plângere la poliție, cereau sume mari de bani. Mulți oameni au fost păcăliți de astfel de escrocherii la telefon și le-au dat hoților ce au cerut.

Mulți dintre cei care îi sunau pe oameni făceau acest lucru din penitenciar, deși în mod normal nu au voie să folosească telefoane mobile la închisoare. Deși a început să fie folosită prin 2013, metoda „Accidentul” continuă să facă victime și în prezent.