Reguli noi pentru cumpărătorii de mașini SH. Ce să faci ca să nu primești amendă

Reguli noi în procesul de înmatriculare auto SH FOTO: tookapic/Pixabay.com

Reguli noi în procesul de înmatriculare auto SH FOTO: tookapic/Pixabay.com

Începând cu 20 mai intră în vigoare noi reguli în Codul Rutier. Una dintre cele mai importante se referă la cei care cumpără o mașină. Mai exact, șoferii trebuie să fie mult mai atenți la procesul de înmatriculare auto SH.

Potrivit avocatnet.ro, aceștia au la dispoziție 90 de zile pentru a anunța direcția de permise și înmatriculări că sunt noii proprietari. Polițiștii pot suspenda înmatricularea, iar proprietarii nu mai au dreptul să circule cu mașina respectivă pe drumurile publice.

De asemenea, mai trebuie menționat și că noile reguli prevăd ca fostul proprietar să radieze mașina de pe numele său în 30 de zile de la vânzare. Astfel, fostul proprietar se poate asigura și că nu va primi amenzi pentru lipsa rovinietei.

Anul trecut a fost cel mai mare interes pentru procesul de înmatriculare auto SH. Peste 1,1 milioane de mașini second-hand au fost vândute în România anul trecut, de peste zece ori mai multe decât autovehiculele noi.

Conform statisticii, parcul auto naţional din România ajunsese, la finele anului 2017, la peste 7,635 milioane de unităţi, în creştere cu 8,91% faţă de anul precedent.

Pentru a limita numărul de mașini la mâna a doua, un grup de parlamentari PSD a depus o lege prin care se stabilește că persoanele fizice pot cumpăra un singur automobil second hand la doi ani.

În prima cameră decizională, la Senat, propunerea legislativă a fost respinsă. Deputații vor da votul final. Proiectul legislativ mai prevedea că doar persoanele juridice pot achiziționa mașini din străinătate și să le revândă în țară.

Parlamentarii spuneau în expunerea de motive că legea are ca scop „o colectare mai eficientă a impozitelor la bugetul de stat și eliminarea operațiunilor comerciale nefiscalizate de autovehicule second-hand achiziționate în spațiul intracomunitar și revândute în România”.

Înmatriculare auto SH. Acte necesare

Care sunt pașii în procesul de înmatriculare auto SH? După ce ai cumpărat mașina, primul drum trebuie să-l faci la Registrul Auto Român de unde trebuie să obții Cartea de Identitate, certificatul de autenticitate, și să-i faci inspecția tehnică periodică (ITP-ul).

Dacă mașina este înmatriculată în străinătate ai nevoie, suplimentar, de o traducere legalizată a certificatului de înmatriculare. De asemenea, trebuie să traduci și contractul de vânzare-cumpărare, dacă ai cumpărat-o direct din altă țară.

Înmatricularea se face la Direcția Regională de Permise de Conducere și Înmatriculări Vehicule (DRPCIV).

Mai întâi completezi fișa de înmatriculare auto și cererea de înmatriculare.

Dosarul trebuie să cuprindă următoarele acte: contractul de vânzare-cumpărare (copie și original), carte de identitate a mașinii de la RAR (copie și original), cartea de identitate (copie și original), fișa de înmatriculare (copie și original) și o cerere tip pe care o primești de la Primărie.

Apoi trebuie să plătești o poliță de asigurare RCA și să achiți taxa pentru certificatul de înmatriculare, la DRPCIV.

FOTO: tookapic/Pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version