Inițiativa ”Fără penali în funcții publice” este constituțională

Foto: farapenaliinfunctiipublice.ro

Judecătorii Curții Constituționale au decis, cu unanimitate de voturi, că iniţiativa legislativă de revizuire a Legii fundamentale, care aparţine USR, ”Fără penali în funcţii publice”, respectă prevederile constituționale.

Inițiativa, care a strâns peste un milion de semnături, deși multe dintre ele au fost aprig contestate de reprezentanții PSD, ALDE și chiar PNL, dorește să modifice articolul 37 din Constituție.

”Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”, este completarea dorită de USR.

Pentru a intra în vigoare, propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaților și de Senat, cu o majoritate de două treimi în ambele camere, lucru care este greu de crezut în circumstanțele actuale.

Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Cel mai probabil, românii vor fi consultați prin referendum pentru a își exprima părerea asupra acestui lucru.

Dan Barna, președintel USR, este încântat de vestea de la Curtea Constituțională.

”Arată încă o dată că inițiativa Fără Penali trebuie să fie în Constituție. Fără Penali este dorința a un milion de români care vor o Românie îndreptată spre dezvoltare, iar primul pas este ca în fruntea țării să nu mai fie persoane condamnate penal pentru fapte de corupție. Ne exprimăm încrederea că va fi votată și sprijinită de parlamentarii tuturor partidelor politice, asemeni cetățenilor care au semnat inițiativa”, a transmis Barna.

De cealaltă parte, reprezentanții PSD cred că USR induce în eroare oamenii, spunând că demersul vizează doar funcționarii aleși, nu și pe cei numiți, cum ar fi miniștrii sau prefecții.